23 серпня ввечері в Тверській області РФ розбився літак, на борту якого перебували вісім осіб, включаючи командира "вагнерівців" Дмитра Уткіна і особисто ватажка ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина.

Було зрозуміло, що заколот йому просто так з рук не зійде. Ось результат. З ним же були і всі ті, хто безпосередньо брав участь у бунті, включаючи Дмитра Уткіна. Вони виставили Путіна слабким, похитнули його одноосібний імідж, і виграли трохи часу. А далі прийшла очікувана відповідь.

Ставити хрест на "вагнерівцях" та африканській імперії Пригожина не варто

Чи ослабне після цього ПВК "Вагнер"? Як організація - можливо. Як інструмент зовнішньої політики РФ - ні. Його тепер буде легше підім'яти під себе і взяти під контроль. Вже два місяці цим в Кремлі і займалися. Можливо, і Пригожина прибрали, бо вже не був потрібен. А, можливо, він знову готував якийсь демарш, хто знає.

У будь-якому випадку, ставити хрест на "вагнерівців" і африканської імперії Пригожина не варто.

Мені ця історія нагадує вбивство генерала Касема Сулеймані, командувача спецпідрозділом "Аль-Кудс" у складі КВІР Ірану. Чи зникли ці елітні сили КВІР після його смерті? Ні. Чи були критично ослаблені можливості Ірану діяти за кордоном без Сулеймані? Ні. Так, якісь речі стали працювати гірше, все-таки особистість була неабияка і організаційні здібності у нього були. Але катастрофи не сталося, інституцію швидко взяли під контроль інші люди.

З Пригожина зроблять святого, "Вагнер" пройде якийсь ребрендинг і буде ще сильніше інтегрований в державні структури

Або, ось, ще один приклад. У Сирії були такі собі "Сили Тигра", напівавтономні елітні загони, які заробили себе ім'я в багатьох ключових боях. Вони, звичайно, заколот не піднімали, але стали занадто популярними, особливо їх командир, генерал Сугейль аль-Хасан, і на них робили ставку росіяни. У підсумку, обійшлося без вбивств, але логіка та ж: генерала засунули якнайдалі і прибрали з публічної площини, офіцерський склад поміняли, загони перейменували в 25-у дивізію ЗС Сирії, і інтегрували в армію.

Думаю, тут буде те ж саме. З Пригожина зроблять святого, "Вагнер" пройде якийсь ребрендинг і буде ще сильніше інтегрований в державні структури. Можна не сумніватися, що план у Кремля саме такий. Ця ситуація - досить поширена в тих умовах війни, в яких опинилася РФ.

А ось нам з цього приводу розслаблятися не варто. Можна скористатися моментом, і почати умовляти африканські країни відмовитися від співпраці з вагнерівцями, поки вони будуть аналізувати, як загибель Пригожина відіб'ється на дієздатності організації і на подальшому виконанні підписаних контрактів.

Ілля Куса, аналітик-міжнародник, експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу аналітичного центру "Український інститут майбутнього"