Стратити жінку заплановано за допомогою смертельної ін'єкції у виправній колонії Терре-Хот в Індіані / фото REUTERS

У США в штаті Індіана стратять жінку, яку засудили за вбивство вагітної жінки та викрадення її дитини. Це перша страта жінки за останні 67 років.

Про це повідомляє Громадське з посиланням на Мін'юст США.

Читайте такожПісля 20 років перерви у США відновлюють смертну кару на федеральному рівні

Відео дня

Стратити жінку Лізу Монтгомері заплановано за допомогою смертельної ін'єкції 8 грудня 2020 року у виправній колонії Терре-Хот в Індіані.

Також повідомляється, що на 10 грудня призначена страта Брендона Бернарда, який разом зі спільниками вбив двох людей у 1999 році. Це буде восьма та дев'ята смертна кара в США після скасування 17-річного мораторію. 

Наголошується, що засуджена Ліза Монтгомері з Канзасу у грудні 2004 року поїхала до вагітної жінки Боббі Джо Сіннет у Міссурі для того, щоб начебто придбати цуценя. Натомість Монтгомері напала на Сіннет, яка була на 8-му місяці вагітності.

Жінка втратила свідомість, а в цей момент Монтгомері розрізала їй живіт та забрала дитину. Боббі Джо Сіннет прийшла до тями і тоді нападниця вбила її.

Спершу Монтгомері намагалася видавати викрадену дитину за свою. Але згодом зізналася у вбивстві та викраденні.

У жовтні 2007 року суд визнав її винною в умисному вбивстві та викраденні й призначив смертний вирок. Апеляційні скарги жінки не задовольняли.

До цього останньою жінкою, яку стратили у США, була Бонні Хіді. Вона померла у газовій камері у 1953 році.

Смертна кара у США

США має тривалу історію узаконення й призупинення смертної кари на федеральному рівні. У 1988 році її відновили щодо окремих видів злочинів. Відтоді у США відновили смертну кару на федеральному рівні, було страчено лише троє злочинців - востаннє у 2003 році.

У липні 2019 року генеральний прокурор США Вільям Барр оголосив, що федеральний уряд уперше з 2003 року вдасться до смертної кари як міри покарання злочинців. Тоді він представив оновлений протокол щодо її застосування, який передбачає використання препарату пентобарбіталу.