У Росії та ЄС погіршились відносини / фото ua.depositphotos.com

Відносини Росії і Євросоюзу після санкцій через ситуацію з опозиціонером Алексеєм Навальним досягли найнижчого рівня. 

Про це заявив постпред Росії при ЄС Володимир Чижов, повідомляє "Коммерсант".

"Це рішення (Ради ЄС про санкції - Ред.) підтвердило наші найгірші побоювання, що відносини Росії і ЄС будуть доведені до найнижчого рівня за останній час", - сказав Чижов.

"Обгрунтування цих санкцій і з політичної, і з юридичної точок зору дуже кволе, а з моральної - просто неприйнятне", - додав він.

Читайте такожНавального могли отруїти двічі - ЗМІ

За його словами, Франція і Німеччина, які запропонували ввести санкції, не представили "будь-яких доказів зв'язку перерахованих людей з цією історією".

Росія прийме заходи у відповідь, запевнив Чижов.

Санкції Європейського Союзу через отруєння Навального

  • 15 жовтня Рада Європейського Союзу запровадила санкції проти 6 осіб і однієї установи через отруєння російського опозиційного політика Навального токсичною нервово-паралітичною речовиною "Новачок" 20 серпня в Росії.
  • Санкції передбачають заборону на в'їзд до ЄС і заморожування активів. Також громадянам і компаніям ЄС заборонено надавати кошти особам, які потрапили під санкції.
  • Санкції запроваджено стосовно начальника Управління президента РФ з внутрішньої політики Андрія Яріна, першого заступника керівника адміністрації президента РФ Сергія Кирієнка, представника президента Росії в Сибірському федеральному окрузі Сергія Меняйла, директора Федеральної служби безпеки Росії Олександра Бортнікова, заступників міністра оборони РФ Павла Попова і Олексія Криворучка, а також стосовно Державного науково-дослідного інституту органічної хімії і технології.
  • Глава МЗС РФ Сергєй Лавров допустив, що Росія може бути змушена припинити спілкування з лідерами Євросоюзу, якщо там не зрозуміють необхідності взаємоповажного діалогу з Москвою.
  • Навальний вважає, що наказ отруїти його дав Володимир Путін.
  • Водночас президент заперечує, що опозиціонера отруїли "Новачком". Путін також висловив думку, що Навальний міг сам себе отруїти.