В Мінську провели таємну інавгурацію Лукашенка / REUTERS

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що українська влада проведе термінові наради для визначення офіційної позиції стосовно таємної інавгурації президента Білорусі Олександра Лукашенка та його політичного статусу.

Читайте такожБілоруські військові дали присягу Лукашенку (фоторепортаж)

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив на спільній з міністром зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Петером Сійярто прес-конференції в Ужгороді.

Відео дня

«Інавгурація була таємна. Щоб ви розуміли – жоден іноземний посол не був запрошений на цю інавгурацію, навіть посол РФ, союзної держави, яка повністю підтримує Лукашенка», - сказав Кулеба.

За його словами, позиція України є дуже чітка: «Вибори в Білорусі не були вільними, чесними та прозорими».

«Стосовно оцінки інавгурації та політичного статусу президента Лукашенка ми зараз терміново будемо проводити додаткові наради, консультації для того, щоб визначити нашу позицію», - підкреслив Кулеба.

Протести в Білорусі і таємна інавгурація Лукашенка 

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними ЦВК, за Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тіхановську - 10,1%.
  • Після оголошення результатів виборів країну охопили акції протестів. Силовики затримують учасників мітингів і застосовують до них силу, відкривають політично вмотивовані справи щодо опозиціонерів.
  • У Євросоюзі не визнали результати виборів і вирішили застосувати санкції проти білоруських чиновників, що відповідальні за фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти незгодних.
  • За даними білоруських ЗМІ, сьогодні, 23 вересня, у Мінську відбулася таємна інавгурація Лукашенка.
  • Білоруська опозиція закликала розпочати безстрокову акцію непокори після цієї таємної інавгурації.