Насувається наземний наступ Ізраїлю стане вирішальним фактором у траєкторії війни / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Ризик більш широкого регіонального конфлікту на Близькому Сході зростає з кожним днем, оскільки Ізраїль готується до масованого наземного наступу в Секторі Гази, продовжує бомбити палестинців і веде перестрілку з угрупованням бойовиків "Хезболла" в Лівані.

Іран, який фінансує Хезболлу і палестинське угруповання ХАМАС, за останні кілька днів кілька разів попередив Ізраїль про те, що якщо напади на сектор Газа продовжаться, ескалація конфлікту стане неминучою, пише The Hill.

А США сигналізують про свою стурбованість з приводу наростання конфлікту, відправляючи дві авіаносні ударні групи в Східне Середземномор'я, публічно попереджаючи Іран не втручатися і відправляючи близько 2000 військовослужбовців в стан готовності до розгортання.

Відео дня

Президент Байден відвідав Ізраїль, щоб продемонструвати силу і підтримку нації, але цей візит навряд чи допоможе розрядці напруженості.

"Ризики ширшої війни та повернення регіону до повномасштабної війни дуже, дуже високі", - сказала Лінда Робінсон, старший науковий співробітник із зовнішньої політики Ради з міжнародних відносин. "Це дуже погано."

Президент Палестинської автономії Махмуд Аббас, як повідомляється, скасував заплановану зустріч з Байденом під час свого візиту на Близький Схід.

Робінсон сказала, що "вкрай тривожно" те, що Аббас скасував зустріч, тому що це ознака того, що ситуація погіршується, а кілька доступних дипломатичних шляхів швидко погіршуються.

"Саме тут могло бути покладено початок дипломатичному відходу", - сказала Робінсон про чотиристоронній саміт, в якому повинні були брати участь Байден і Аббас.

Вона закликала Вашингтон передати більш рішучий дипломатичний сигнал, щоб запобігти вибуху в регіоні.

"Сигнали США були дуже проізраїльськими, і в останні дні вони лише пом'якшували їх необхідністю захистити мирних палестинців", - сказала вона. "Та стратегія, що відбувається, не працює".

Оскільки Ізраїль вже перебуває під сильним вогнем, аналітики побоюються, що країні незабаром доведеться зіткнутися з війною на кількох фронтах.

Джонатан Спайер, директор з досліджень Близькосхідного форуму, сказав, що швидкість вогню з "Хезболлою" була настільки високою, що вона вже "переросла б у війну", якби Ізраїль не боровся з ХАМАС.

"Все це дуже, дуже незвично", - сказав Спайер. "Хезболла" та іранці, що стоять за нею, які приймають реальні рішення, грають з вогнем".

Очікується, що наземний наступ Ізраїлю стане вирішальним фактором в траєкторії війни. Якщо ізраїльські війська увійдуть до Гази, Іран попередив, що союзним силам, можливо, доведеться втрутитися.

На думку аналітиків, війна в Газі може виявитися надзвичайно кривавою і тривалою, а тривала ізраїльська кампанія в густонаселеному прибережному міському анклаві, швидше за все, підвищить ризик більш широкої регіональної війни.

Іран, який в останні дні зустрічався з високопоставленими лідерами "Хезболли" і "ХАМАС", посилив свою риторику з приводу конфлікту, оскільки ізраїльські ВПС проводять масовану бомбардування сектора Гази.

Міністр закордонних справ Ірану Хосейн Амірабдоллахян заявив, що Тегеран може втрутитися в конфлікт, щоб запобігти "геноциду" палестинського народу, і попередив, що іранські союзники готові до конфлікту.

Будучи найбільшою проксі-угрупованням Ірану, "Хезболла" є серйозною загрозою. Остання війна Ізраїлю з ліванською групою бойовиків у 2006 році закінчилася відходом Ізраїлю з Лівану без будь-якої стратегічної перемоги. І з тих пір влада Хезболли тільки зросла.

Але "Хезболла" страждає від економічної кризи і, можливо, не має безпосередніх засобів для ведення великомасштабної війни.

Іран, можливо, також не хоче ризикувати втягуванням "Хезболли" у війну, оскільки Тегеран вважає це угруповання ополченців своєю найпотужнішою проксі-групою.

Девід Дауд, позаштатний науковий співробітник Центру Рафіка Харірі та близькосхідних програм Атлантичної Ради, сказав, що Іран розглядає "Хезболлу" як свою "найяскравішу зірку в сузір'ї маріонеткових сил", які він курирує.

Але, додав він, Іран також витратив останні два десятиліття на створення Гази як південного фронту проти Ізраїлю і може відчути себе змушеним втрутитися, особливо якщо Ізраїль буде виглядати вразливим в боротьбі з ХАМАС.

"Ірану також потрібна ця вісь, тому що в якийсь момент в майбутньому вони пообіцяли велику війну проти Ізраїлю. Ви не хочете втратити критичний фронт", - сказав Дауд. "Тоді виникає питання: чи варто Ірану ризикувати "Хезболою" у війні проти Ізраїлю?"

Ще однією невизначеністю в діях Ірану є присутність сил США в регіоні. Незрозуміло, чи буде посилена американська присутність достатньо потужною, щоб стримати зростання будь-якого конфлікту.

"Це може дати зворотний ефект", - сказав Дауд. "Хезболла, можливо, буде змушена відповісти, просто щоб зберегти обличчя, тому що обличчя для них дуже важливо".

На думку аналітиків, опитаних у цій статті, американські сили не будуть втручатися, поки ситуація не стане досить серйозною, щоб вимагати їх участі, наприклад, якщо Іран запустить балістичні ракети по Ізраїлю.

Спайер з близькосхідного форуму заявив, що США та Ізраїль мають спільну угоду про те, що ізраїльський народ повинен захищати себе від регіональних супротивників – часто з використанням зброї, що поставляється США – без прямого американського втручання.

"Принаймні до цих пір ізраїльська точка зору завжди була такою: "Ні, ми впораємося з ними", - сказав Спайер. "Ізраїль завжди був дуже непохитний у тому, щоб вирішувати свої справи самостійно".

Війна Ізраїлю проти ХАМАС 

Іран заявив у понеділок, що розширення війни між Ізраїлем і ХАМАСом стає все більш неминучим. Це є сигналом, що головний прихильник палестинського угруповання бойовиків готується до більш широкого конфлікту.

Ліванське угруповання "Хезболла", підтримуване Іраном, оголосило 18 жовтня "днем безпрецедентного гніву" проти Ізраїлю. Вони закликали прихильників вийти на площі міст, щоб "висловити свій гнів і чинити тиск на уряди", де б вони не знаходилися.