У Білорусі сина активістів забрали до притулку /Фото Act For Kids

У білоруському Мінську шестирічного сина активістів громадянської кампанії «Європейська Білорусь», які брали участь в акціях протесту, зі школи забрали до притулку.

Про це мати хлопчика, активістка Олена Лазарчик розповіла білоруському «Радіо Свобода».

Читайте такожУ Білорусі член президії Координаційної ради оголосив голодовку після пред'явленого обвинувачення - ЗМІ

Відео дня

17 вересня під вечір її затримали в Мінську нібито для зʼясування особи. Одразу ж забрали телефон, відвезли до відділку міліції в районі Академії наук і протримали там майже до 11 години вечора, — цитує жінку видання.

За словами Лазарчик, її ні в чому не звинувачували і протоколів не складали.

Водночас через те, що вона до 18-ї години не забрала сина зі школи, викладачі викликали органи опіки, і першокласника Артема забрали до соціально-педагогічного центру з притулком Фрунзенського району.

Ані батьку, ані повнолітній сестрі Марині, ані бабусі зі школи не зателефонували, хоча педагоги мали їхні контактні дані, — наголосила Лазарчик.

Також жінка розповіла, що 18 вересня до них додому прийшли з опіки перевіряти умови життя хлопця, претензій не було, але копію акта їй дати відмовилися.

Через відсутність документа у притулку забрати сина не дозволили, як і побачити хлопчика, пославшись на небезпеку коронавірусу.

У червні Лазарчик затримували за звинуваченням в участі в несанкціонованому масовому заході. До того також затримали її чоловіка — активіста Сергія Мацкойтя. Жінці тоді присудили 12 діб арешту, але через три доби залишок вироку замінили на штраф.

Протести у Білорусі:

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними ЦВК, за Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тіхановську - 10,1%.
  • Тисячі жителів Білорусі, не згодних з результатами виборів, вийшли на акції протесту, відбулися сутички із силовиками. У перші дні протестів було затримано тисячі людей, пізніше багатьом з них призначили адмінарешти.
  • В Євросоюзі заявили про невизнання результатів виборів і вирішили застосувати санкції проти білоруських чиновників, відповідальних за фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти протестувальників. За даними ЗМІ, Європейський Союз застосує санкції до 40 білоруських посадовців.
  • 17 вересня Європейський парламент визнав Координаційну раду опозиції Білорусі тимчасовим представницьким органом білоруського народу.
  • Також 17 вересня в ОБСЄ повідомили, що запускають "Московський механізм" щодо ситуації в Білорусі, яким передбачається створення незалежної місії для дослідження інформації про серйозні порушення прав людини, свободи слова, фальсифікацію виборів, права на мирні зібрання, необгрунтовані затримання і насильство щодо протестувальників, перешкоджання роботі журналістів, обмеження доступу громадян до інтернету, арешти лідерів опозиції і примус до виїзду з країни. Відповідну ініціативу підтримали 17 країн-учасниць ОБСЄ.