6 січня 2021 року прихильники Дональда Трампа увірвалися в Капітолій / фото REUTERS

Спеціальний комітет Палати представників США, який розслідує напад на Капітолій 6 січня 2021 року, рекомендуватиме прокурорам Міністерства юстиції пред'явити звинувачення колишньому президенту Дональду Трампу в чотирьох злочинах.

Про це повідомляє The Washington Post. Мова йде про такі злочини, як підбурювання або сприяння повстанню, перешкоджання роботі Конгресу, змові з метою обману уряду США та змові з метою дачі неправдивих свідчень.

WP зазначає, що цей крок не має юридичної ваги, але вперше у Конгресі прийнято таке рішення щодо колишнього президента. Повний звіт "Комітету 6 січня" буде опубліковано в середу, 21 грудня.

Відео дня

Згідно з висновками Комітету, Трамп "навмисно поширював неправдиві звинувачення в шахрайстві" задля скасування результатів виборів президента США, на яких він програв, пише CNN. Трамп знав, що висунуті ним звинувачення в шахрайстві були неправдивими, і все одно продовжував їх поширювати. Зазначається, що його заяви спровокували прихильників на вчинення насильницьких дій 6 січня.

"Рішення президента Трампа фальшиво оголосити про свою перемогу в ніч виборів і незаконно закликати припинити підрахунок голосів, не було спонтанним рішенням. Це було сплановано", - йдеться в тексті документа.

Голова Комітету, конгресмен Бенні Томпсон заявив, що докази проти Трампа є "очевидними", і висловив переконання, що Міністерство юстиції зрештою висуне звинувачення екс-президенту США.

Штурм Капітолію - що відомо

6 січня спільне засідання обох палат Конгресу, під час якого мали бути затверджені підсумки голосування в Колегії виборців, було перервано через масові заворушення на Капітолійському пагорбі, влаштовані тисячами прихильників Трампа. Агресивно налаштовані протестувальники увірвалися до будівлі Конгресу, поліції довелося евакуювати законодавців. Повідомляється, що під час заворушень загинули щонайменше чотири особи. Для наведення порядку до Капітолію було направлено Національну гвардію США.

7 січня Конгрес США офіційно затвердив демократа Джо Байдена на посаді наступного президента США, яку політик має зайняти 20 січня. Байден набрав понад 270 затверджених Конгресом голосів виборців.

Церемонія вступу Джо Байдена на посаду пройде за посилених заходів безпеки. Окрім тисяч поліцейських буде задіяно понад 20 тисяч солдатів Національної гвардії.

Вас також можуть зацікавити новини: