Литва готувалася до погроз РФ, каже Юрконіс / фото REUTERS

У Литві були заздалегідь готові до витівок Росії у зв'язку з блокуванням транзиту санкційних вантажів залізницею до Калінінградської області.

Про це розповів 24 каналу литовський політолог, керівник офісу Freedom House у Литві Вітіс Юрконіс.

За його словами, литовці розуміють усі можливі загрози.

Відео дня

"Ми до цього готувалися. Ми про це говорили роками. І з Брюсселем, і з НАТО, і з сусідніми державами", - зазначив Юрконіс.

За словами політолога, в його країні не виключають жодного сценарію, проте не мають наміру панікувати. Також там розуміють, що так чи інакше основна боротьба відбувається на території України.

"Тут можна навіть бачити й спроби відвернути увагу, щоб ми більше говорили про країни Балтії або були стурбовані своєю безпекою. Це не питання вибору, але потрібно розуміти, що все одно основна увага повинна йти на війну в Україні та підтримку там", - вважає політолог.

При цьому він додав, що вдячний українцям, що вони звертають увагу й на ці питання теж.

Конфлікт Литви та Росії через блокаду Калінінградської області

Як раніше повідомляв УНІАН, Литва з 18 червня припинила транзит підсанкційних вантажів між Калінінградською областю і основною територією РФ.

Згодом губернатор Калінінградської області Антон Аліханов заявив, що рішення Литви про заборону транзиту є "економічним задушенням регіону". За словами Аліханова, влада буде домагатися перегляду рішення. 

Пізніше член Ради Федерації Андрій Клішас заявив, що "спроба встановлення транспортної блокади Калінінградської області з боку Литви є порушенням суверенітету Росії над цим регіоном".

При цьому у Росії пригрозили відповіддю Литві на транспортну блокаду підсанкційних товарів в Калінінградській області.

Раніше український політолог Петро Олещук оцінив шанси наступу Росії на Литву і погрози Путіна щодо країн НАТО.