Росія вперше випробувала гіперзвукову ракету" Циркон " / скрін відео

У Росії випробували гіперзвукову ракету "Циркон". Стрілянина була проведена по умовній морській цілі в Баренцевому морі. Випробування провели з атомного підводного човна.

"Військово-морський флот Росії вперше провів випробування гіперзвукової ракети "Циркон" з атомного підводного човна "Северодвінськ", - повідомили в Міністерстві оборони РФ в Facebook.

До кінця 2021 року заплановані в цілому два пуски "Циркону" з атомного підводного човна "Северодвінськ". У 2022 році випробування продовжаться.

Читайте такожУ Росії назвали потенційні цілі в США для удару ракетами "Циркон"

Міноборони Росії опублікувало кадри пуску "Циркону" підводним човном. Судячи з відео, стрілянина велася в темний час доби з надводного положення.

Зазначимо, що гіперзвукова протикорабельна крилата ракета "Циркон" розробляється "НВО машинобудування". Її точні технічні характеристики не розкриваються, але відомо, що вона здатна розвивати швидкість до 8 Махів (понад 9,5 тисяч км/год). 

Розробка ракети "Циркон" ведеться з 2011 року, а льотні випробування боєприпасу проводяться з 2015-го. Ракета буде використовуватися для ураження надводних кораблів противника, оснащених системами протиповітряної та протиракетної оборони.

Перші випробування ракети "Циркон" пусками по мішені, розташованої на березі, відбулися в січні 2020 року. Ракету запустили з фрегата "Адмирал Горшков". Вона вразила берегову мішень на відстані 500 кілометрів.

Імовірно, "Циркон" – двоступенева ракета. Перша ступінь, якої обладнана твердопаливним ракетним двигуном, а друга – прямоточним повітряно-реактивним. Дальність польоту ракети може складати до 600 кілометрів. Гіперзвуковими ракетами "Циркон" будуть оснащуватися підводні човни і надводні бойові кораблі російського флоту.

Завершити державні випробування "Циркон" планується у 2021 році, а прийняти ракету на озброєння – у 2022-у.

Вас також можуть зацікавити новини