Україна зможе купувати оборонне обладнання через шведські контракти / фото REUTERS

Україна та Швеція під час саміту НАТО у Вільнюсі домовилися посилити військову співпрацю. В рамках цього було підписано угоду про обмін секретною інформацією.

Свої підписи поставили міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та міністр оборони Швеції Пол Йонсон. Також присутні автографи міністра оборони України Олексія Резнікова та Шведської адміністрації оборонного майна. Про це пише видання Euractiv.

Повідомляється, що обмін секретною інформацією дозволить Україні в майбутньому випробувати шведські винищувачі JAS 39 Gripen. Ймовірніше за все, йдеться про доступ пілотів до техніки на початкових етапах навчання.

Відео дня

Також, як пише видання, є новини в плані оборонних закупівель. Україна зможе купувати оборонне обладнання через шведські контракти й шведську оборонну промисловість. Це означає, що замовлення надходитимуть до отримувача набагато швидше.

Також Швеція може доповнювати свої старі замовлення - Україна виграє від цього, адже Швеція зможе ділитися з нею надлишком, коли задовольнить власні оборонні потреби.

Військова підтримка України Швецією

Уряд Швеції прийняв рішення про новий пакет допомоги для України, який був представлений на зустрічі з контактною групою з оборони України в Брюсселі 15 червня. Зокрема, українські льотчики навчатимуться на винищувачах JAS 39 Gripen.

Українська бригада пройшла навчання в Швеції на сучасних танках і артилерії, після чого на початку травня повернулася в Україну, щоб брати участь в очікуваному контрнаступі. 

Вас також можуть зацікавити новини: