Залужний має зосередитися на розширенні зв'язків з периферійними центрами влади в Британії / колаж УНІАН, фото mfa.gov.ua, facebook.com/CinCAFU

Валерій Залужний на посаді посла у Лондоні навряд чи зможе істотно змінити масштаб військової допомоги Україні з боку Великої Британії. Його завданням є зберегти та укріпити вже наявну підтримку, заявив в інтерв’ю каналу "Еспресо" полковник британської армії у відставці, відомий військовий експерт Глен Грант.

"Роль генерала Залужного – це роль посла, а не прославленого аташе з питань оборони. Важливо, щоб люди розуміли, що роль посла набагато складніша. У Британії це ще більше ускладнюється через децентралізовану структуру влади, де прийняття рішень розпорошене між різними центрами влади", – пояснив він.

Грант висловив сумнів, що у Залужного знайдеться достатньо сил і переконливих аргументів, щоб заручитися додатковою підтримкою Британії. 

Відео дня

"Нинішній британський уряд, схоже, налаштований підтримувати Україну в усіх аспектах, окрім розгортання військ. Малоймовірно, що він зможе вплинути на уряд, щоб змінити цю позицію. Разом із цим, його першочерговим завданням є збереження та зміцнення існуючих відносин між Україною та Великою Британією", – вважає експерт. 

На думку Гранта, на посаді посла України Залужному варто вийти за рамки "традиційних каналів" і охопити своєю увагою додаткові центри влади – Шотландський парламент, Асамблею Уельсу, Асамблею Північної Ірландії і навіть Англіканську церкву. 

"Необхідно залучати різні зацікавлені сторони, щоб заручитися ширшою підтримкою України. У цьому плані він видається вдалим вибором завдяки своєму доброзичливому характеру, який, ймовірно, знайде добрий відгук у людей", – вважає аналітик.

Валерій Залужний може стати послом України у Лондоні

Як писав УНІАН, 7 березня стало відомо, що Валерій Залужний, який у лютому був звільнений з посади головнокомандувача ЗСУ, може стати послом України у Великій Британії. Президент вже погодив його кандидатуру, і Київ відправив у Лондон запит про те, чи там згодні прийняти Залужного в якості посла України.

Того ж дня президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні до нації повідомив, що Залужний сам просився на дипломатичну роботу.

Про отримання британської згоди на відповідне призначення на поточний момент нічого не повідомлялося.

Вас також можуть зацікавити новини: