REUTERS

В ЄС прокоментували масові затримання учасників акцій у Білорусі, які проходять напередодні президентських виборів у республіці.

Про це стало відомо за підсумками спеціальної зустрічі чиновників Європейського союзу та Білорусі, яка була зосереджена на ситуації в області прав людини і демократії в контексті майбутніх президентських виборів 9 серпня, пише "Європейська правда" з посиланням на заяву єврочиновників.

"ЄС підтвердив свою стурбованість у зв'язку з недотриманням Білоруссю основних свобод і схоже довільним виключенням кандидатів з виборчого процесу. ЄС закликав Білорусь звільнити усіх затриманих політичних активістів, забезпечити їм доступ до адвоката, а також на справедливе, неупереджене та прозоре розслідування", - йдеться в заяві.

Відео дня

Читайте такожЛукашенко боїться віддавати президентство навіть своєму синові – білоруський політик

Крім того, ЄС висловив жаль, що Білорусь своєчасно не продовжила запрошення для Офісу ООН з демократичних інститутів і прав людини і закликав дотримуватися міжнародних виборчих стандартів протягом виборчого процесу.

Сторони також обговорили стан переговорів щодо пріоритетів партнерства між ЄС і Білорусі, важливим засобом активізації двостороннього співробітництва в рамках Східного партнерства.

"Сторона ЄС наголосила на важливості подальшої тісної співпраці Білорусі з Європейською групою регуляторів ядерної безпеки під час виконання стрес-тесту на Білоруської АЕС", - йдеться в заяві.

Читайте такожЛукашенко вперше за 12 років призначив посла в США - ЗМІ

Делегацію ЄС очолив Люк Девинь, виконуючий обов'язки директора з питань Східної Європи та Центральної Азії Європейської служби зовнішніх дій. Делегацію Білорусі очолював заступник міністра закордонних справ Олег Кравченко.

Як повідомляв УНІАН, напередодні Лукашенко наказав видворяти з Білорусі журналістів світових ЗМІ.