У Нагірному Карабасі ведуться бої / Фото REUTERS

Азербайджан і Вірменія повідомляють про запеклі бої в зоні нагірно-карабаського конфлікту.

Про це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на міністерства оборони Азербайджану та Вірменії.

Читайте такожНагірний Карабах - історія збройного конфлікту

Відео дня

"У ніч на 29 вересня тривали бої вздовж усієї лінії фронту. Вірменська сторона контратакувала в Фізулі-Джабраїльському та Агдере-Тертерському напрямках фронту з метою повернути втрачені позиції, але азербайджанська армія негайно припинила ці спроби", - йдеться в повідомленні Міністерства оборони Азербайджану.

Відомство звітує про знищення бронетехніки та особового складу супротивника.

Міністерство оборони Азербайджану повідомило про власний наступ в напрямку міста Фізулі.

У вівторок з ранку триває наступ азербайджанської армії в напрямку міста Фізулі... ще чотири танки вірменських військ знищені..., - йдеться в повідомленні.

Своєю чергою прес-секретар Міністерства оборони Вірменії Шушан Степанян теж повідомила про бої в зоні конфлікту, які тривають "з різною інтенсивністю".

Читайте такожВірменська телеведуча розплакалася, коли зачитала список загиблих на війні в Карабасі (відео)

"На даний момент вірменські підрозділи відбили атаку ЗС Азербайджану на різних напрямках, на окремих ділянках проведені операції, завдані супротивнику втрати в живій силі та техніці", - написала вона у Facebook.

Ще один представник Сіноборони Вірменії Арцрун Ованнісян написав у Facebook, що Збройні сили Азербайджану "почали потужну артпідготовку, готується черговий напад".

Тим часом у міністерстві оборони невизнаної Нагірно-Карабаської Республіки повідомили, що 28 вересня загинули ще 28 військових армії НКР. Загалом з початку бойових дій загинули 84 карабаських військових. Також у карабаському місті Мартакерт у результаті обстрілів загинула дев'ятирічна дитина, повідомило громадське телебачення Вірменії.

Вранці 27 вересня Міноборони Азербайджану заявило про початок контрнаступальної операції на лінії зіткнення з Вірменією. Президент Азербайджану заявив, що операція є відповіддю на вірменські артобстріли, внаслідок яких загинули азербайджанські громадяни. Згодом Азербайджан оголосив про запровадження в країні воєнного стану, а в окремих районах і містах - комендантської години, а також часткової мобілізації. Ще раніше до аналогічних кроків вдалися Вірменія та НКР.

Новий конфлікт Вірменії та Азербайджану

  • Чергова ескалація конфлікту між Вірменією та Азербайджаном почалася вранці 27 вересня. Сторони звинуватили одна одну в обстрілі прикордонних населених пунктів і провокаціях.
  • У Вірменії заявили про наступ ЗС Азербайджану на Арцах, оголосивши воєнний стан і загальну мобілізацію. 
  • В Азербайджані заявили, що в ході успішного наступу взяли під контроль кілька сіл Нагірного Карабаху, але у Вірменії цю інформацію заперечують.
  • Вірменія напередодні заявила про те, що Азербайджан почав великомасштабний наступ в Нагірному Карабасі.

Війна в Нагірному Карабасі

  • Конфлікт між Азербайджаном і Вірменією через Нагірний Карабах почався в 1988 році, коли населена переважно вірменами Нагірно-Карабахська автономна область заявила про вихід з Азербайджанської РСР.
  • У 1991-1994 роках в регіоні тривав кривавий конфлікт, який закінчився підписанням протоколу про припинення вогню. Нагірний Карабах проголосив себе незалежною "республікою", але Азербайджан не визнав цього, вважаючи, що територію окупувала Вірменія.
  • Час від часу на лінії зіткнення досі спалахують збройні конфлікти.