Марк Гертлінг вважає, що росіяни можуть урвати терпець Байдену / колаж УНІАН, фото t.me/V_Zelenskiy_official, кадр з відео

Росія своїми діями, такими як удар по гіпермаркету в Харкові, підштовхує США до зняття заборони на застосування американської зброї проти цілей на російській території. Таку думку в коментарі CNN висловив колишній командувач Сухопутних сил США в Європі, генерал у відставці Марк Гертлінг.

"Ми, можливо, побачимо зниження стандартів для застосування цієї зброї проти конкретних російських цілей", – припускає експерт, коментуючи бомбардування харківського "Епіцентру".

За словами Гертлінга, існують потужні політичні та військові аргументи, чому знімати заборону на удари по РФ усе ж таки не варто. Зокрема, якщо заборону скасують, США доведеться якось реагувати на потужну інформаційну кампанію Володимира Путіна, який почне скаржитися, що Америка буцімто нападає на Росію з використанням "українських проксі сил", каже аналітик.

Відео дня

В інтерв'ю "Голосу Америки" речник Держдепартаменту США Метью Міллер зауважив, що між Пентагоном (тобто Міноборони США), Державним департаментом (аналог МЗС) та Білим домом (тобто президентом) не існує розбіжностей в позиціях щодо атак по території Росії зброєю США. 

"Коли йдеться про використання зброї наданої США – ми не робимо можливими удари на території Росії", – сказав Міллер.

Заборона на удари по РФ: останні новини 

Як писав УНІАН, військовий аналітик Сергій Згурець вважає, що обмеження на використання західного озброєння по території РФ в основному нав'язані США. Експерт каже, що логіка американців є зрозумілою, але вона не відповідає українським інтересам.

Існування цієї заборони нещодавно розкритикував генсек НАТО Єнс Столтенберг. Однак не самі лише США поки що наполягають на збереженні заборони. Реагуючи на заяву Столтенберга, прем'єр-міністр Італії Джорджа Мелоні застерегла від необачних рішень щодо ударів західною зброєю по території Росії.

Вас також можуть зацікавити новини: