Чому РФ переслідують невдачі в серпні? / фото УНІАН

"Чорний серпень" - дивовижне і, здавалося б, нове словосполучення для жителів РФ. Однак протягом багатьох років саме цей місяць стає для Росії знаковим у плані трагедій і катастроф.

Як йдеться в сюжеті проекту FreeДом, вперше про "серпневе прокляття" заговорили після путчу 1991 року. Триденний державний переворот забрав десять життів, став відправною точкою в історії лих РФ.

Історик Микита Петров нагадав, що 1991 рік Радянський союз зустрів з величезними труднощами, ці труднощі були і економічні, це були й продовольчі труднощі. 

Ще більші труднощі чекали РФ вже в 1998-му. Тодішній "чорний серпень" ознаменувався крахом рубля: за одну ніч багато росіян втратили все. Технічний дефолт означав, що у держави більше немає грошей для погашення закордонних кредитів, виплат пенсій і зарплат своїм громадянам. Миттю ціни злетіли до неба, почався дефіцит і продовольчий голод. Інфляція збільшилася у три рази, а долар подорожчав в чотири рази.

Слідом за путчами і дефолтом у кінці 1990-х в Росії прокотилася серія терактів. 31 серпня 1999-го прогримів вибух на Манежній площі, що забрав життя однієї людини і поранив чотири десятки москвичів.

Далі був серпневий теракт у підземному переході біля метро Пушкінська в Москві, вибухи житлових будинків на Каширському шосе, що забрали 230 життів. Терористки-смертниці, які 24 серпня 2004-го підірвали 2 літаки зі 132 пасажирами. І серія, як їх тепер називають у російській пресі, "хлопків" на станціях метро.

"Саме останній місяць літа ознаменував одну з найзагадковіших і засекречених катастроф сучасної Росії - загибель підводного човна "Курськ", - зазначають журналісти. За кількістю жертв серпнева трагедія стала найбільшою в післявоєнній історії радянського і російського підводного флоту.

Як йдеться в сюжеті, "чорний серпень" для Путіна ніколи не був вже таким темним. У цей місяць президент РФ намагався підняти свій рейтинг на бідах і страхах свого 144-мільйонного народу. За таким принципом він почав другу чеченську кампанію в серпні 1999-го, що зробила в результаті його президентом. А через 8 років в тому ж серпні, але вже 2008 року, РФ вторглася в Грузію.

"Але що ж обіцяє Росії серпень нинішній? Швидше за все, для більшості жителів РФ світлішим він не стане - на них чекають традиційні паводки, лісові пожежі і піщані бурі. А також чергові пакети санкцій, подорожчання продуктів, безробіття, тотальний дефіцит і штабелі трун з їхніми близькими загиблими на війні в Україні", - підсумували журналісти.

Вас також можуть зацікавити новини: