ЄС погодив 10-й пакет санкцій проти РФ-Боррель розповів подробиці / фото REUTERS

Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель повідомив, що ЄС нарешті погодив 10-й пакет санкцій проти Російської Федерації. У список потрапило 121 фізична та юридична особа Росії.

Як уточнив Боррель у своєму Twitter, нові обмеження торкнулися імпорту та експорту на російський ринок, а також осіб, причетних до насильницької депортації понад 6000 дітей з України. 

"У список включено 121 фізичну та юридичну особу, введені значні нові обмеження на імпорт/експорт, заборонені російські пропагандистські ЗМІ", - написав він.

Також дипломат нагадав, що Євросоюзі, як і раніше, має єдиність у своїй рішучості завдати шкоди військовій машині Росії. За його словами, країна-агресор заплатить за порушення правил основних міжнародних конвенцій, зокрема Женевського договору.

Пізніше додаткові подробиці щодо санкцій проти РФ з'явилися у прес-релізі Єврокомісії. Нові обмеження 10-го пакета санкцій проти РФ охоплюють експорт на суму 11,4 млрд євро і включають обмеження щодо торгівлі технологіями подвійного призначення.

Зокрема, під санкції потрапляють електронні компоненти, які РФ застосовує у виробництві своїх безпілотників, ракет, гелікоптерів, транспортних засобів та інших видів озброєння. Також туди додали товари, які Росія може легко транспортувати для підтримки своїх військових дій в Україні: вантажівки (та запчастини до них), електрогенератори, біноклі, радари, компаси; конструкції для будівель баштового типу, вилочні навантажувачі; електроніка, деталі машин, насоси, обладнання для обробки металів; товари, що використовуються в авіаційній промисловості (турбореактивні двигуни).

До списку вперше включили сім іранських організацій, які співпрацюють з Росією у виробництві компонентів для атак на цивільну інфраструктуру в Україні. Загальна кількість підсанкційних російських підприємств, пов'язаних з військово-промисловим комплексом країни-агресора, сягнула до 506 організацій, йдеться на сайті ЄК. 

Також в ЄС заморозили активи трьох російських банків, на них також поширюється заборона щодо фінансування та партнерства с європейськими установами; а також наклали зобов'язання щодо звітності про активи російського Центрального банку, блокуючи можливі прецеденти щодо фінансування військової машини РФ. 

Сьогоднішній пакет обмежень також накладає заборону на імпорт бітуму і супутніх матеріалів, таких як асфальт; і синтетичного каучуку та технічного вуглецю.

Окремим пунктом ЄК наклала санкції на діяльність громадян РФ у керівних органах Європи. Тепер вони не мають права посідати високі посади в компаніях, пов'язаних з критичною інфраструктурою держав-членів ЄС. Також російським громадянам та юридичним особам забороняється бронювати потужності для зберігання газу в ЄС (за винятком LNG)

10-й пакет санкцій вів обмеження і проти інформаційної діяльності російських ЗМІ: Рада ЄС ініціювала процес призупинення ліцензій на мовлення ще двох ЗМІ: RT Arabic та Sputnik Arabic.

Десятий пакет санкцій проти РФ - основні події

Нагадаємо, що в п'ятницю, 24 лютого, посли Європейського Союзу після тривалих дискусій змогли узгодити новий десятий пакет санкцій проти Росії. Про це повідомив журналіст Радіо Свобода Рікард Йозвяк, проте конкретних деталей про прийняті обмеження він не уточнив. 

Раніше 15 лютого 2023 року Єврокомісія офіційно представила 10-й пакет санкцій проти РФ. Однак в рамках відповідних обговорень 22 лютого главам МЗС ЄС не вдалося домовитися й прийняти санкції.

Суперечки викликав пункт щодо введення штрафів за невиконання зобов'язань по звітності про місце розташування російських активів

Вас також можуть зацікавити новини: