Французькі астрофізики створили теорію

Супутники формуються з речовини газопилового диска, що обертається навколо планети в "юності"; їх кількість і розміри залежать від того, наскільки швидко диски розширювалися, виходячи з-під дії сили планетарної гравітації, говориться в статті, опублікованій в журналі Science.

Вважається, що супутники газоподібних планет-гігантів формуються з газопилового навколопланетного диска, як тільки-но при його розширенні речовина потрапляє поза межі Роша (умовної сфери навколо планети, всередині якої неможливе утворення єдиного тіла, і дрібні частинки на орбіті зазнають лише гравітаційні сили самої планети). При цьому залишається незрозумілим, як у деяких планет, наприклад Юпітера, могли утворитися кілька супутників, "зовнішні" з яких обертаються на орбітах, що лежать далеко за межею Роша.

Як передає РІА “Новости”, автори статті стверджують, що розширення навколопланетних дисків могло відбуватися дискретно, а розмір чергового супутника визначався кількістю викинутого за межу Роша речовини. При цьому "старі" супутники поступово віддалялися від планети, даючи місце новим.

Відео дня

Крім цього, вчені дійшли висновку, що механізм утворення супутників з навколопланетного диска універсальний і підходить не тільки для газоподібних планет-гігантів, й для планет земного типу. На думку авторів, кожна планета Сонячної системи на ранніх етапах розвитку мала навколо себе газопиловий диск, схожий з кільцями Сатурну. При цьому кількість супутників, що утворилися, залежала від швидкості розширення диска, що визначається силою гравітаційної дії планети і масою речовини самого диска.

Згідно із сучасними уявленнями, існує три механізми утворення супутників: з навколопланетного газопилового диска, в результаті захоплення гравітаційною силою планети небесного тіла, що пролітає повз, або з уламків, що потрапили на орбіту планети після її зіткнення з небесним тілом.