Генасамблея ООН / REUTERS

Резолюцію "Положення у сфері прав людини в Автономній Республіці Крим і місті Севастополь (Україна)" підтримали 70 країни ООН.

Також під час розгляду документа 77 країн утрималися і 26 проголосували проти.

Згідно з текстом документа, Росія має вжити всіх необхідних заходів для того, щоб негайно покласти край усім утискам прав людини стосовно жителів Криму, припинити дискримінаційні заходи і практики, необґрунтовані затримання, катування та інші жорстокі, нелюдські або такі, що принижують гідність, види поводження, і скасувати все дискримінаційне законодавство.

Відео дня

Читайте такожПравозахисники розповіли, скільки суд у Гаазі вивчатиме звіт про злочини Росії в Криму

Члени ООН закликали РФ негайно звільнити українських громадян, які були незаконно затримані і засуджені без урахування елементарних норм відправлення правосуддя, а також тих, кого було переведено через міжнародно визнані кордони з Криму до Російської Федерації. Також вона має вирішити проблему безкарності та забезпечити, щоб ті, кого визнано винними в утисках прав людини, були притягнуті до відповідальності в незалежному суді.

У резолюції наголошується на необхідності створення і подальшої підтримки безпечних і сприятливих умов для журналістів і правозахисників з тим, щоб вони могли виконувати свою роботу в Криму незалежно і без невиправданого втручання. Генасамблея закликала РФ дозволити відкрити культурні та релігійні установи.

Читайте такожУ Криму правозахисника запроторили до психлікарні

При цьому Росія має негайно скасувати рішення про оголошення Меджлісу кримськотатарського народу екстремістською організацією і заборону його діяльності, а також анулювати рішення про заборону лідерам Меджлісу в'їзду на територію Криму.

У Генасамблеї закликали РФ негайно почати співпрацювати у повному обсязі з Управлінням верховного комісара з прав людини, Організацією з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) та Радою Європи щодо питання прав людини в Криму.

Разом з тим, в резолюції йдеться, що Генеральна асамблея "настійно закликає Російську Федерацію забезпечити належний і безперешкодний доступ міжнародних місій зі спостереження за становищем у сфері прав людини і правозахисних неурядових організацій до Криму, визнаючи, що міжнародна присутність у Криму має першорядне значення для запобігання подальшого погіршення ситуації".

Як повідомляв УНІАН, 15 листопада на засіданні Третього комітету Генасамблеї ООН була підтримана ініційована Україною резолюція про порушення прав людини в Криму російською окупаційною владою. На підтримку резолюції виступили 73 держави, проти голосували 23, 76 утримались.

Ця резолюція стала першим міжнародним документом, де було вказано, що РФ є державою, яка окупувала українські території. Генасамблея закликала Російську Федерацію як державу-окупанта виконати всі зобов'язання відповідно до норм міжнародного права.