Коли я прочитав в УНІАН статтю «Перше випробування Обами в Україні – Венко проти Тимошенко?», то не знайшов у ній жодних аргументів по суті... Знову згадався громадянин Америки пан Кузьо...

Репліка

У цьому році мені довелося досить докладно вивчати історію, пов’язану зі скандальним рішенням уряду Тимошенко розірвати угоду про розподіл продукції (УРП) з «Венко Інтернешнл Лтд.». У статтях «Тимошенко проти Венко, або Хто зрадив національним інтересам України» та «Тимошенко проти Венко-2, або Хто зрадив національним інтересам України» я достатньо ретельно розбирав як підготовку до проведення конкурсу на розробку глибоководної частини чорноморського шельфу, так і умови, передбачені цією угодою. Після тих публікацій мені не довелося побачити жодної публікації, яка б спростувала мої висновки (до таких висновків може прийти будь-яка неупереджена людина). Тобто я не побачив жодної критики моїх аргументів спростовування їх конкретними доказами. Головний висновок тих публікацій полягає в тому, що рішення про розірвання угоди перебуває не в економічній, а в політичній площині й пов’язане з особистими інтересами пані Тимошенко та було результатом домовленостей, які вона укладала за межами країни.

Відео дня

Єдиною спробою за останні місяці дискредитувати цю угоду було намагання поставити під сумнів добропорядність одного з власників «Венко Прикерченська», а саме – російського мільярдера Євгена Новицького. Спочатку цю думку запустили в такому собі Eurasia Daily Monitor, а потім вона з’явилася в українських ЗМІ. Досить показово, що постійним дописувачем цього видання є такий собі Тарас Кузьо, статті якого регулярно з’являються в ряді українських Інтернет-видань. Особливістю майже всіх цих статей, надрукованих українською та російською мовами, є активна підтримка пані Тимошенко та дискредитація Президента України Віктора Ющенка. Слід зазначити, що пан Кузьо, якщо я не помиляюсь, є громадянином США і не так уже добре володіє українською, не кажучи вже про російську, до того ж він постійно мешкає далеко від кордонів України, тому його спроможність відстежувати інформаційні повідомлення в українських ЗМІ та здійснювати активне коментування українських подій викликає певні сумніви. У зв’язку з цим я навіть висловлював припущення, що більшість статей від його імені пишуться в Україні, а він використовується лише як такий собі «весільний професор».

Отже, коли я прочитав в УНІАН статтю пані Теммі Лінч «Перше випробування Обами в Україні – Венко проти Тимошенко?» з посиланням на публікацію в згадуваній вище Eurasia Daily Monitor, то згадався і пан Кузьо. Зрозуміло, що поширення цієї статті не є випадковим, і потурбувалися про це ті ж самі особи, що відповідають за розміщення в українських ЗМІ статей пана Кузя.

Писати про це доводиться тому, що і в статті пані Лінч реально жодних аргументів проти угоди між урядом та “Венко” немає, але є та сама спроба дискредитувати угоду шляхом викриття одного з власників компанії, що мала виконувати зобов’язання, передбачені угодою.

Я не є адвокатом Новицького і не можу підтверджувати чи заперечувати його зв’язки з російського мафією. Хоча при цьому дозволю собі зробити припущення, що всі російські та українські мультимільйонери та мільярдери в буремні дев’яності мали ті чи інші стосунки з криміналітетом. Але, по-перше, незаконний характер таких стосунків мають підтверджуватися звинувачувальними вироками судів, а по-друге, Новицький вже зараз є одним з найбільших іноземних інвесторів в Україні, бо він є опосередкованим власником оператора мобільного зв’язку «МТС–Україна» і жодних закидів на його адресу ні пані Тимошенко, ані інші урядовці досі не робили. Ось чому спроби виправдати дії уряду Тимошенко в історії з “Венко” шляхом розміщення в Україні статей відверто замовного характеру громадян інших країн навряд чи будуть успішними.

Єдине, що залишається громадянам України, це чекати рішення Арбітражного суду Стокгольма. Правда, ніхто не розповів, з чиєї кишені відшкодовуватимуться збитки “Венко” в разі програшу держави Україна в цьому суді, хоча впевнений, що це буде не гаманець пані Тимошенко, якій, виходячи з її податкової декларації, платити буде нічим.

Борис Кушнірук