Заступник голови Київської обласної адміністрації Юрій Ковбасюк став заслуженим економістом України. Це звання йому присвоїв своїм указом Президент України Віктор Ющенко. Факт не такий уже й сенсаційний. Але по-своєму парадоксальний.

Ющенко відзначив Ковбасюка “за вагомий внесок у... соціально-економічний розвиток України”.

А, як відомо, за місяць до цього той же Ющенко своїм указом звільнив з посади голови Київської обласної державної адміністрації Євгена Жовтяка. В Указі не містилось причин звільнення, але незадовго до цього Кабінет міністрів запропонував Президентові звільнити столичного губернатора за “погіршення окремих показників соціально-економічного розвитку в Київській області”. Жовтяк з цим категорично не погоджувався, наполягаючи на тому, що жодного “погіршення” цих показників у області не було, а навпаки - область весь час покращувала їх, і за підсумками першого кварталу цього року вийшла на перше місце серед областей України. Жовтяка ніхто не спростував - і досі на сайті уряду висить це формулювання, не підтверджене жодним офіційним документом.

Відео дня

І ось тепер його заступника, який саме і відповідає за економічний розвиток, Президент удостоює звання заслуженого економіста.

Як кажуть у Одесі, тут одне з двох, або трьох. Або Ковбасюк разом з Жовтяком погіршували економіку на Київщині, якимось чином покращуючи її в масштабах “соціально-економічного розвитку України”. Або Ковбасюк покращував, а Жовтяк весь час велів йому погіршувати. Може, навіть таємно від Жовтяка покращував, а перед тим робив вигляд, що погіршує. Лише Президента Ковбасюк інформував правдиво, той усе знав і тепер таки нагородив його. Або ж третє: погіршення не було, було покращення, як і каже Жовтяк. Але занадто вже тепле та “хлібне” це місце – посада голови облдержадміністрації в столичній області. Тож треба було звільнити його для інших.

Калиниченко, м. Вишневе Київської області