85,7% українців не довіряють банкам, 56% респондентів зберігають свої заощадження в євро.

Про це свідчать результати телефонного опитування на тему «Стабільність національної валюти», проведеного Інститутом Горшеніна в рамках програми соціологічних досліджень «Пульс кризи» 14-16 вересня 2009 р. Всього опитали 1000 респондентів віком від 18 років у всіх обласних центрах України. Квотами були регіон мешкання, стать і вік респондентів.

Згідно з результатами всеукраїнського дослідження, переважна більшість жителів України (88%) занепокоєна падінням курсу гривні. Водночас, дуже непокоїть це питання 62,3% опитаних, скоріше непокоїть – 25,7%. Не схильні хвилюватися з приводу курсу гривні лише 9,6% респондентів. Зовсім не хвилює знецінення національної валюти 4,7% українців, скоріше не хвилює – 4,9%. Важко відповісти на це питання 2,4% опитаних.

Відео дня

Основна причина знецінення гривні – неправильна політика держави. Так вважають 49,4% українців. Близько третини опитаних - 32,2% - бачать причину знецінення національної валюти у спекуляції і махінаціях на валютному ринку, а кожний п`ятий - 20,1% – у світовій кризі. Вважають, що причиною девальвації гривні є складна ситуація в українській економіці, 22,3% опитаних, а 17,3% пов`язують здешевлення гривні з початком передвиборної кампанії в країні. Важко відповісти на це питання 1,1% українців.

Майже в однаковій мірі українці звинувачують у нестабільності гривні Президента України - 28,1%, і контрольований ним Національний банк України - 25,1%. Далі зі значним відривом ідуть Кабінет міністрів України - 13,7%, банкіри, олігархи і бізнесмени - 9,4%, Верховна Рада України - 8,7%. Важко назвати відповідальних за здешевлення національної валюти 1,2% респондентів.