Більше половини українців вважають, що рішення суду можна купити за гроші.

Про це свідчать дані телефонного опитування, проведеного Інститутом Горшеніна наприкінці листопаду цього року.

Як повідомили УНІАН в Інституті Горшеніна, таку думку висловили 61,9% опитаних.

Відео дня

54,8% респондентів вважають, що в нашій країні можна купити депутатський мандат, 53,6% - звільнення від кримінальної відповідальності.

Майже третину опитаних (29,3%) сьогодні вважають, що за гроші можна купити життя і свободу іншої людини. Переконані, що нічого з перерахованого за гроші купити неможливо, лише 1,2% респондентів. Не визначилися з відповіддю на це питання 15,7% українців.

Більше половини громадян України (53,4%) вірять у те, що у судах можна домогтися правди. Проте з них 42,1% вважають, що домогтися правди в суді дорого коштує, і лише 11,3% вважають, що правди домогтися можна, оскільки закон один для всіх.

Вважають, що на сьогодні правди у судах домогтися неможливо, близько третини опитаних (31,2%). Важко з відповіддю на це питання 15,4% українців.

Також, за результатами всеукраїнського дослідження Інституту Горшеніна, більшість українців (89,6%) вважає, що хабарництво в нашій країні є поширеним явищем. З них 56,2% дали відповідь «дуже поширено», 33,4% - «поширено».

Не вважають, що хабарництво поширене, 6,2% опитаних. З них переконані, що воно «не дуже поширене» - 5,3%, не «поширено» - 0,9% респондентів. Складно відповісти на це запитання було 4,2% респондентів.

Майже половина українців (45,6%) вважають, що за останній рік рівень корупції в країні не змінився. Кількість же тих, хто вважає, що за останній рік корупція в органах влади зросла, збільшилася з 35,1% у 2008 році до 42,3% у 2009 році.

Про те, що за останній рік корупція у країні зменшилася, заявили тільки 2,9% респондентів Майже кожному десятому українцю (9,2%) було складно відповісти на це запитання.

Більшість респондентів (65,8%) заявила, що їм особисто, їх родичам або знайомим доводилося давати гроші або подарунки людям, від яких залежало розв’язання їх проблем.

Заявили, що їм ніколи не доводилося такого робити, 21,5% українців. Складно було відповісти на це запитання 12,7% респондентів.

Опитування проводилося з 27 по 29 листопада. Всього, згідно з випадковою вибіркою, було опитано 1000 респондентів віком від 18 років у всіх обласних центрах України. Квотами були регіон проживання, стать і вік респондентів. Похибка репрезентативності дослідження не перевищує +/-3,2%.