ЦВК не зафіксувала системних порушень / фото УНІАН

Двоє спостерігачів побилися за право зафіксувати порушення виборчого законодавства.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заступник голови Центральної виборчої комісії Євгеній Радченко заявив на брифінгу в ЦВК.

Радченко повідомив, що виборчі дільниці відкрилися вчасно за незначним винятком.

Відео дня

За його словами, деякі дільниці не відкрились о 08.00 через такі причини: на 8 дільницях члени комісій всупереч закону поставили штамп «вибув» біля прізвища одного або двох кандидатів, які нібито написали заяви, що знімають свої кандидатури. "Через це ЦВК була змушена втрутитись і замінити зіпсовані бюлетені, що викликало певну затримку у відкриті дільниць. Остання з них відкрилася об 11.40", - сказав Радченко.

Інша причина невчасного відкриття «звучить тривіально, але декілька дільниць відкрилися з невеликим запізненням через переведення годинника», ще одна причина невеликої затримки у відкритті – члени дільничних комісій не впоралися вчасно з ранковим засіданням. Затримка у відкритті була всього 10-15 хвилин, і таких дільниць менше десятка.

Читайте такожПристрасті під Одесою: дружина влаштувала копу та його колезі розбірки через "втіхи" на виборчій дільниці - ЗМІ

Також Радченко заявив, що ЦВК не зафіксувала системних порушень, які б загрожували результатам голосування та волевиявленню виборців.

Він підкреслив,що всі виборчі дільниці на лінії розмежування, в зоні проведення операції Об'єднаних сил працювали нормально, і на всіх цих дільницях військовослужбовці змогли проголосувати. Також Радченко висловив жаль, що закон не дозволяє відкрити дільниці безпосередньо на опорних пунктах.

Говорячи про закриття дільниць, Радченко зауважив, що практично всі дільниці закрилися вчасно, великих черг на дільницях, окрім закордонних, не було. Серед закордонних дільниць найбільші черги були в Польщі та Німеччині.

Також він розповів про проблеми, які виникали в ході голосування, серед них: вимагання у виборців, які отримали ID-картки, довідку про реєстрацію, що є незаконним.

«Не обійшлося і без курйозів – було зафіксовано випадок, коли двоє спостерігачів громадських організацій побилися, а причина конфлікту була, що кожен з них намагався відвоювати право зафіксувати порушення виборчого законодавства», - розповів Радченко.

Також був випадок, коли члени комісії загубили ключі від сейфу, де лежали бюлетені, і довелося розрізати його болгаркою.

«На Сумщині виборець намагався винести з дільниці бюлетень, він його намагався винести в роті. Члени комісії це побачили і прямо з рота витягли. Пояснити свої дії він не зміг», - розповів Радченко.