SuperAgers - це люди, які попри свій вік ведуть активне життя / фото ua.depositphotos.com

Залишатися здоровим і кмітливим є метою більшості людей у ​​віці. Існує окрема група людей, яка відома як SuperAgers. До неї входять особи, чий вік перевищує 80 років, але їхній об’єм пам’яті такий, як у 50-літніх.

Як пише huffpost, відповідний термін створили дослідники з Північно-західного університету. У своїй науковій роботі вони вказують, що мозок SuperAgers схожий на мозок набагато молодших людей.

Доцент Месуламського центру когнітивної неврології та хвороби Альцгеймера в Медичній школі Фейнберга Тамар Гефен зазначила, що "немає особливого трюку, щоб стати SuperAger", оскільки це поєднання біології, навколишнього середовища та особистої волі. За словами Дженніфер Ейлшир, ад’юнкт-професора геронтології в Університеті Південної Каліфорнії, деякі суперстарші можуть мати певні якості.

Відео дня

"Ми думаємо про SuperAgers... як про людей, яким виповнилося 85 років, тобто вони перевищують типову або середню тривалість життя для... своєї когорти. Для нас SuperAger — це не просто довгожитель. Це також людина, яка зберегла досить високий рівень фізичного, когнітивного, психологічного та соціального благополуччя", - пояснила вона.

При цьому всі ці люди ведуть різний спосіб життя, а тому немає прямої дорожньої карти, щоб стати SuperAger.

"Для деяких це випити пива на ніч. Для інших це утримання від поганих звичок. Деякі все ще ведуть успішний бізнес, а інші вже багато років на пенсії. Я вважаю, що спільним знаменником є ​​те, що більшість виглядає соціально активною або займається постійною, значущою діяльністю. Але є винятки", - додала дослідниця.

Звички людей з довголіттям

Однак є деякі позитивні звички, які ви можете запозичити у них, щоб зміцнити свої когнітивні та фізичні функції навіть у пізні роки. По-перше, регулярно рухайтесь.

"Багато досліджень показують, що щоденні рухи тіла пов’язані як з довголіттям, так і зі здоровим старінням. Однак я не вживаю слово вправа, тому що я думаю, що ми всі маємо конотацію з вправами, які схожі на відвідування тренажерного залу, біг чи щось подібне. Але це можуть бути просто такі види діяльності, як садівництво, рукоділля, робота по дому", - зазначила вона.

За словами Ейлшир, навіть прогулянки вважаються рухом. Основним пунктом для SuperAgers є уникнення сидячого способу життя, вони дуже фізично активні і були такими все життя.

Також вони займаються громадською діяльністю -  регулярно спілкуються з друзями чи родиною, волонтерять чи проводять час на роботі з колегами. SuperAgers роблять все, щоб зменшити контрольований стрес. Попри роботу, гроші, медичні та сімейні проблеми, життя за своєю суттю є напруженим .

"Деякі казали: "Я не втягувався в драми інших людей і намагався утриматися від сильної злості, сильного стресу". Я вважаю вражаючим те, що вони принаймні уникали стресу настільки, наскільки могли — вони не створювали власний стрес", - додала дослідниця.

Когнітивна стимуляція також важлива для здорового старіння, і є багато способів, якими ви можете випробувати свій розум у віці. головне, щоб це стимулювало вас розумово. Гефен зауважив, що якщо певне завдання, наприклад кросворд, викликає паніку, не турбуйтеся.

"Ви ніколи не буваєте надто старі, щоб вивчати нову мову, навчитися новому володіти інструментом або робити щось, що викликає у вас когнітивний чи розумовий виклик", — сказала вона.

Треба завжди знаходити час для того, що вам подобається. Ейлшир резюмувала, що ці здорові люди похилого віку є "людьми, які роблять те, що робить їх щасливими та заповненими".

"Залежно від того, чи є у вас така розкіш, одна рекомендація полягає в тому, щоб займатися діяльністю, яка є захоплюючою, приємною, мотивуючою та не викликає стресу", - підсумувала вона.

Інші поради з довголіття

Нещодавно була названа кава-інгридієнт у рецепті довголіття.

Дослідник регенеративної медицини назвав продукт, який їсть щодня для довголіття. Це виявились чорниці.

Експерт з довголіття, біолог Ендрю Стіл розкритикував продукти популярного біохакера Брайана Джонсона (Blueprint), які нібито борються зі старінням. Він стверджує, що продукти містять невизначені, неефективні інгредієнти ,які "збільшують ризик смерті".

Вас також можуть зацікавити новини: