Чорниці роблять чудеса з вашим організмом / фото ua.depositphotos.com

Дослідник довголіття та лікар регенеративної медицини Ніл Полвін назвав продукт, який їсть щодня, щоб жити довше.

Як пише cnbc, йдеться про чорницю. Вона смачна, низькокалорійна та має багато вітамінів і антиоксидантів, які захищають тіло від інфекції.

По-перше, ці ягоди зміцнюють ваші клітини. Антиоксиданти у їхньому складі запобігають подальшому пошкодженню та беруть участь у процесах відновлення ДНК. Антоціани не тільки надають чорниці яскравий колір, але й покращують когнітивні функції та функцію судин . 

Відео дня

Також цей продукт позитивно впливає на зір. Одна чашка чорниці містить 16% добової норми вітаміну С, який, як відомо, покращує здоров’я очей. Крім того, ці ягоди допомагають відновити м’язи. Вітамін С сприяє засвоєнню заліза та збільшує вироблення колагену, тканини, яка з’єднує ваші кістки та м’язи. Також у складі міститься 24% добової норми вітаміну К , який допомагає будувати кістки та згортання крові. 

Чорниці покращують здоров’я вашого мозку. Одне дослідження за участю понад 16 000 людей показало, що чорниця та полуниця сповільнюють розумове старіння на два з половиною роки. Ці ягоди також зменшують запалення. Дослідження показали, що клітковина, вітаміни, мінерали та антиоксиданти в чорниці можуть допомогти зменшити запалення та додаткові фактори ризику діабету 2 типу та серцево-судинних захворювань.

Також ці ягоди мають пребіотичний ефект, який регулює бактерії, знімає запалення кишечника та може допомогти запобігти раку товстої кишки. Чорниці знижують рівень холестерину. Високий вміст розчинної клітковини допомагає виводити жовч із нашого кишечника, а також жирні кислоти, солі, метали та білрубін — речовину, що утворюється в результаті розпаду еритроцитів.

Науковець рекомендує їсти чорниці в сирому вигляді, додавати в салати і смузі. Випікання та тепло знижують кількість антоціанів, тоді як сушена та заморожена ягода все ще буде корисною. 

Інші поради для здоров'я

Нещодавно дієтолог Авні Каул розповіла про переваги вживання імбирної води вранці. Цей продукт багатий основними поживними речовинами та вітамінами, такими як вітамін С, кальцій, залізо, мідь, цинк, марганець і хром тощо. 

Також розібралися, чи можна пити каву перед сном. Анестезіолог медичного центру Каліфорнійського університету в Лос-Анджелес дав відповідь.

Вас також можуть зацікавити новини: