Інструктор назвав типові помилки водіїв за кордоном / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Поїздка автомобілем – стрес для багатьох водіїв. Особливо, якщо ви їдете вулицями іншої країни, де панують інші закони. Британський інструктор з водіння Себ Голдін розповів, які пʼять поширених помилок допускають туристи за кермом в інших країнах, та поділився важливими порадами.

Як пише видання Express, туристи припускаються найрізноманітніших помилок – від відсутності необхідних інструментів до поїздки в невірному напрямку. Усі вони можуть перетворити омріяну відпустку на суцільне розчарування.

Перш ніж вирушити за кордон, обовʼязково переконайтеся, що маєте з собою права (краще – міжнародного зразка). Зазначимо, що в Україні їх можна замовити в сервісному центрі. При цьому, деякі країни визнають і внутрішні українські права.

Відео дня

"Поширена помилка, яку люди роблять перед тим, як вирушити у відпустку, полягає в тому, що вони не застраховані належним чином і не мають документів для керування орендованим автомобілем", – наголосив інструктор.

Друга поширена помилка водіїв за кордоном – користування супутниковою навігацією. Хоча вона й виручає багатьох, надмірно покладатися інструктор на неї все ж не радить. 

"Легко заблукати на нових дорогах із абсолютно новим оточенням, тому важливо спланувати маршрути перед тим, як вирушати, і не покладатися надмірно на супутникову навігацію, яка іноді може відволікати водія. Хоча супутникова навігація чудово підходить для врахування проблем із дорожнім рухом і дорожніх робіт, водієві потрібно дивитися, як часто та де він хоче зупинятися по дорозі. Можливо, трохи тихіша дорога відповідатиме їхнім потребам, якщо це новий маршрут, тому ці варіанти слід розглянути заздалегідь", – пояснив фахівець.

Крім того, деякі країни вимагають, щоб водії завжди мали при собі предмети першої необхідності та світловідбиваючі жилети. Наприклад, французька влада вимагає від водіїв мати при собі алкотестер. А для керування автівкою у більшості великих міст Франції вам знадобиться наліпка Crit’Air (чисте повітря).

Також інструктор радить не забувати дотримуватися безпечної дистанції.  Поїздка за кордон вперше може бути заплутаною, тому водіям слід створити додатковий бар’єр безпеки, щоб уникнути зіткнень.

"У незнайомому оточенні завжди краще перестрахуватися, ніж шкодувати. Водії повинні дотримуватися більшої дистанції, ніж зазвичай, між вами та автомобілем, що їде попереду, щоб переконатися, що у вас є час і простір, щоб відреагувати в разі потреби", – наголосив Голдін.

Завжди памʼятайте про свій багаж, особливо, якщо він закріплений зовні (як-от велосипеди на багажнику чи валізи на даху). Інструктор каже, що після довгої їзди автомобілісти можуть легко забути про це, що може призвести до проблем пізніше.

"Пам’ятайте про цю додаткову висоту автомобіля! Можливо, ви подорожуєте зі святковим багажем – можливо, з багажем на даху, боксом на даху чи причепом. Не забувайте про це під час паркування та маневрування, особливо в місцях паркування з обмеженою висотою", – резюмував інструктор.

Поради автомобілістам, які варто знати

Досвідчений механік з 55-річним стажем Скотті Кілмер радить автомобілістам не купувати електромобіль. За його словами, є пʼять поширених проблем, які вожуть виникнути в таких автомобілях. Наприклад, запас ходу зменшується приблизно на 2% щороку.

Водночас якщо ви водите автомобіль з автоматичною коробкою передач, вам варто дотримуватися кілької простих правил, щоб зберегти кошти та нерви. Зокрема, механік Скотті Кілмер не радить їздити по воді, оскільки вона може потрапити в трансмісію.

Вас також можуть зацікавити новини: