Зелений чай має багато корисних властивостей / ​​​​​​фото ua.depositphotos.com

Зелений чай відомий своїми властивостями, які сприяють зміцненню здоров'я. Заварка цього напою містить рослинні сполуки - катехіни, серед яких епігаллокатехін галлат, який є потужним антиоксидантом та бореться із запаленням. У виданні Eatingwell розповіли, у який час доби найкраще пити зелений чай. 

За даними дослідників, якщо заварювати чай впродовж 5 хвилин при температурі 100 °C, то це посилить його антиоксидантну здатність, порівняно з чаєм, який заварили лише протягом 2 хвилин при нижчих температурах. 

"Гаряча вода допомагає чаю екстрагувати більше поліфенолів і виводити окислювальні радикали порівняно з холодною. (Хоча якщо заварювати його занадто довго, він стає неприємно гірким)", - зазначають у матеріалі. 

Відео дня

За словами лікарів, зелений чай є ідеальним напоєм, який не містить калорій і цукру та є джерелом антиоксидантних рослинних сполук, які можуть бути корисними для багатьох людей.

"Найважливіше - пити зелений чай тоді, коли вам зручно, вранці, вдень або ввечері", - рекомендує доктор філософії, зареєстрований дієтолог Джой Дубост.

Проте варто врахувати моменти щодо споживання чай в той чи інший час доби.

Ранок

Якщо вживати зелений чай в цей час, то ви будете отримувати корисні катехіни з самого ранку. Краще вживати його натщесерце, адже поживні речовини не можуть конкурувати із засвоєнням антиоксидантів. Дослідження показують, що білки, клітковина і деякі мінерали можуть погіршити біодоступність (або кількість речовини, яку ваш організм може поглинути і використати) флавоноїдів. Тобто флавоноїди можуть потрапити в пастку в компонентах (наприклад, клітковині) їжі, фактично, приховуючи їх від організму під час травлення.

Між прийманнями їжі

Якщо пити чай прямо перед споживанням їжі, то це може мати негативні наслідки. Таніни, які створюють терпкий смак чаю можуть перешкоджати засвоєнню заліза. 

"Залізо - це мінерал, який міститься в продуктах харчування і входить до складу еритроцитів, відповідальних за транспортування кисню до клітин для забезпечення їх енергією, серед інших функцій. З цієї причини найкраще пити зелений чай щонайменше за дві години до або після їди, щоб максимізувати засвоєння антиоксидантів", - радить зареєстрований дієтолог у Trainer Academy Кріссі Арсено.

Після їди

Для деяких людей зелений чай є гарним способом закінчити трапезу, проте фахівці так само застерігають людей, як в попередньому випадку. Таніни, які є в зеленому чаї, можуть перешкоджати засвоєнню поживних речовин, таких як залізо, що викликає особливе занепокоєння, якщо у вас є ризик дефіциту заліза. 

"Таніни можуть зв'язуватися із залізом з рослинних джерел (негемовим залізом) у травному тракті, ускладнюючи його засвоєння організмом. Краще зачекати пару годин - і замість цього насолодитися чашкою чаю в неробочий час", - наголошують у публікації.

Вечірній час

Для більшості людей пити чай є розслабляючим ритуалом перед сном. Проте зелений час містить кофеїн. Так, його менше, ніж у каві, проте це все одно може завадити вам заснути або не заснути, особливо якщо ви чутливі до кофеїну. 

За словами Дубоста, можна вживати чай без кофеїну, хоча це зменшує кількість флавоноїдів у чаї. Якщо ви любите випити чашку чаю перед сном, обирайте трав'яний чай, до прикладу, ромашковий, який, природно, не містить кофеїну.

Користь зеленого чаю

Раніше експерти розповіли, що зелений чай може бути одним із найкорисніших, якщо йдеться про зниження рівня холестерину. Він є найкращим джерелом різних поліфенолів, які містять корисні антиоксиданти.

Також фахівці назвали 7 видів чаю, які допоможуть вам схуднути. Серед них є і зелений чай, адже він містить багато антиоксидантів, а саме катехіни, які можуть підтримувати здоровий метаболізм та підвищувати ефективність спалювання жиру в організмі, тим самим зменшуючи жирові відкладення, особливо в області живота. 

Вас також можуть зацікавити новини: