Люди, яким бракує самооцінки, часто використовують у розмові кілька фраз / фото ua.depositphotos.com

Брак самооцінки в людини часто можна розпізнати за кількома ознаками, зокрема, за поставою, поведінкою в колі людей. Проте невпевненість у собі видає і те, як ми говоримо. Є 10 фраз, які часто використовують у розмові люди з низькою самооцінкою, пише Hackspirit

1. "Що ти думаєш...?"

Це може здатися ввічливим запитанням, але часто воно свідчить про те, що співрозмовник не впевнений у своїх твердженнях і буквально благає інших підтвердити їх. Через таку фразу люди виявляють потребу шукати зовнішньої підтримки та підтвердження своїх поглядів, спостережень і навіть власного досвіду.

Відео дня

2. "Вибач"

Люди, які постійно просять вибачення навіть через дрібниці, часто намагаються у такий спосіб уникнути конфронтації. Тих, хто регулярно говорить "вибач" навіть у ситуаціях, які цього не вимагають, сприймають як підлабузників. Ніхто зі здоровою самооцінкою не відчуває потреби вибачатися за своє існування.

3. "А що б зробив ти?"

Немає нічого поганого в тому, щоб попросити поради у когось, кого ви поважаєте і ким захоплюєтеся. Але чи помічали ви коли-небудь, що деякі люди запитують про це усіх? Це викриває відсутність самовпевненості, оскільки це показує, що вони намагаються бути рішучими. Такі люди просто недостатньо довіряють своїм судженням, щоб відстояти свої рішення.

4. "Я не знаю, але..."

Люди часто використовують цю фразу, щоб пом'якшити свої твердження, оскільки бояться засмутити інших або здатися занадто жорсткими. 

5. "Мені пощастило"

Люди зі здоровою самооцінкою спокійно можуть сприймати похвалу. Вони не сумніваються у своїх здібностях і вдячні та скромні, коли люди вказують на їхні досягнення або роблять їм компліменти. Але коли це хтось із низькою самооцінкою, вони справді будуть заперечувати це і радше припишуть свої досягнення удачі.

6. "Я просто жахлива(ий) у..."

Говорити щось подібне про себе – це не мова того, хто любить себе і вірить у себе. Це вид фрази, яку вимовила б людина, якій бракує самоповаги, і, ймовірно, вона використала її, навіть не усвідомлюючи, наскільки погано це звучить.

7. "Я не можу впоратися..."

Якщо хтось робить заяви на кшталт "Я не можу впоратися", "Я не можу цього зробити", "Я не в змозі", то, ймовірно, саме так воно і буде. Такі фрази виявляють глибоко вкорінену ментальність жертви та відчуття безпорадності, які часто мають люди з низькою самооцінкою.

8. "Це не має значення"

Це класична фраза для тих, хто регулярно відкидає власні потреби, щоб догодити іншим людям. І це роблять лише люди з хронічно низькою самооцінкою. Пам’ятайте, що сказати "це не має значення" – це те ж саме, що сказати "я не маю значення".

9. "Мені тут не місце"

Це фраза, яку використовують люди з низькою самооцінкою, і вона свідчить про те, що людина відчуває синдром самозванця.

Упевнена в собі людина не відчує такого занепокоєння навіть у незнайомій ситуації, тому що вона впевнена у своїх здібностях. Але той, хто бореться з почуттям власної гідності, почуватиметься неймовірно некомфортно в певних ситуаціях просто тому, що вони не задоволені собою.

10. "Я такий лузер"

Людина, яка говорить це, одночасно демонструє свій найбільший страх і глибоку віру в те, що вона недостатньо хороша. Ця фраза свідчить про надзвичайно низький рівень самооцінки в людини.

Вас також можуть зацікавити новини: