Деякі засоби не підходять для миття антипригарного посуду / колаж УНІАН з фото ua.depositphotos.com

Далеко не всі знають, що не можна готувати в каструлі з антипригарним покриттям чи у сковороді, і взагалі, які є правила використання цього посуду, як за ним доглядати. Спробуємо розібратися й розгромити міфи, які вкоренилися.

Варто зазначити, що завдяки спеціальному покриттю до такого посуду під час готування менше прилипає їжа, навіть якщо ви використовуєте мінімальну кількість масла.

Ось найпоширеніші види антипригарних покриттів:

Відео дня
  • тефлонове;
  • керамічне;
  • гранітне;
  • титанове.

Тефлонове покриття вже вважається класичним. Різні види покриття відрізняються стійкістю до пошкоджень. Наприклад, тефлоновий посуд легко можна подряпати виделкою, а ось титановий набагато стійкіший.

Як виявляється, не всі знають, чи можна смажити на антипригарній сковороді з маслом. Тут не варто сумніватися - масло можете сміливо використовувати, ось тільки багато його точно не знадобиться, якщо, звичайно ж, мова не йде про фритюр - метод приготування їжі у великій кількості нагрітого харчового жиру.

Чи можна на антипригарній сковороді смажити без масла

Деякі продукти на антипригарній сковороді дійсно можна приготувати і без додавання якогось жиру. Наприклад, ви запросто можете підсмажити жирне м'ясо чи дуже жирну рибу.

Запорука успіху під час готування без доданого жиру - цілісність антипригарного покриття.

Що не можна готувати в антипригарному посуді

Виявляється, через деякі продукти "антипригарка" швидше зношується і стає не такою ефективною. Йдеться про кислі продукти, наприклад, не варто відправляти в антипригарну сковороду чи каструлю цитрусові, помідори та вино.

Як розумієте, в такому посуді категорично не можна варити глінтвейн - тут просто комбо "протипоказань": і вино, і апельсини.

Чи можна готувати на сковороді з пошкодженим антипригарним покриттям

Дуже багато експертів стверджували, що пошкоджена тефлонова сковорідка небезпечна для здоров'я, нібито через проковтнутої крупинки тефлону можна важко отруїтися. Однак цей міф був розвіяний - вчені стверджують, що тефлон настільки стійкий, що шлункова кислота з ним не впорається, і він просто природним шляхом вийде з організму людини.

Також встановлено, що в одному випадку пошкоджений тефлоновий посуд може завдати шкоди - якщо ви залишите на плиті порожню каструлю чи сковороду, і вона встигне розжариться до величезної температури - 260 градусів. Саме у такому разі можуть почати виділятися токсичні речовини, які точно не варто вдихати. Через таку отруту можна отримати "тефлонову температуру" чи навіть запалення легень.

Як не можна мити сковорідки з антипригарним покриттям

Дотримуйтеся кількох правил, і "антипригарки" будуть вам служити довго.

Ось що потрібно запам'ятати:

  • не можна лити воду на розпечену сковороду чи в гарячу каструлю, через це покриття може пошкодитися;
  • не використовуйте для миття абразивні мийні засоби (після них залишаються невеликі подряпини), а також хімію, в складі якої є хлор, луги чи кислоти.

Звичайно ж, ні в якому разі не можна шкребти антипригарну поверхню - тому забудьте про металеві щітки.

Раніше УНІАН пояснив, чому на соняшниковій олії не можна смажити.

Вас також можуть зацікавити новини: