Дієта OMAD - це один з найекстремальніших видів інтервального голодування / фото ua.depositphotos.com

З такою кількістю різноманітних дієт, які стають невід’ємною частиною життя багатьох людей, важливо знати про їх переваги та недоліки. Останнім часом набирає все більшої популярності так зване інтервальне голодування, при якому прийом їжі обмежується певним інтервалом часу, наприклад, 16:8 або 14:10.

Одним із підвидів таких дієт є так звана дієта OMAD - "Один прийом їжі на день" (англ. One Meal A Day), коли люди їдять лише один раз протягом 24 годин і голодують решту часу. Зазвичай це передбачає споживання всієї добової норми калорій за один раз, часто протягом однієї години.

Ця дієта вважається однією з кращих для розгону метаболізму, але водночас і однією з найекстремальніших. Видання Indian Express розповіло, кому варто утриматися від експериментів з цією дієтою, і на що варто звернути увагу, якщо ви вирішили її спробувати.

Відео дня

Як дотримуватися дієти OMAD

День 1 – режим інтервального голодування 16:8 (їжте 2-3 рази протягом 8 годин і голодуйте 16 годин)

2 день – 23 години голодування і 1 година їжі

День 3 – режим 16:8

4 день – 23 години голодування і 1 година їжі

5 день - режим 16:8

6 день -  режим 16:8

7 день – 23 години голодування і 1 година їжі

Дієта OMAD - переваги та недоліки

Як зазначають дітологи, дієта OMAD може бути корисною для людей, які хочуть схуднути або покращити обмін речовин, оскільки вона може призвести до обмеження калорій і потенційних переваг, таких як покращена чутливість до інсуліну та втрата жиру. OMAD також може бути корисною при напруженому графіку та спрощувати планування їжі.

Водночас така дієта вимагає пильної уваги, щоб переконатися, що разовий прийом їжі є збалансованим і поживним. Адекватна гідратація має важливе значення, і моніторинг реакції організму є ключовим для безпечного прийняття такого режиму харчування.

При цьому безпека дієти залежить від індивідуальних особливостей людини. OMAD може призвести до дефіциту поживних речовин, якщо її ретельно не спланувати, оскільки обмежує споживання їжі на дуже короткий період. Тому консультація медичного працівника перед початком є надзвичайно важливою, особливо для тих, хто має діабет або харчові розлади.

Експерти з питань харчування наполягають на тому, що при дотриманні цієї дієти вкрай важливо віддавати перевагу багатим на поживні речовини продуктам, підтримувати зволоження та прислухатися до сигналів голоду та ситості свого тіла. Крім того, може знадобитися поступова адаптація до режиму харчування, щоб мінімізувати такі побічні ефекти, як голод, втома або дискомфорт у травній системі.

Раніше УНІАН розповідав ще про один режим харчування, дещо схожий на інтервальну дієту.  Дієта 5/2 - це форма інтервального голодування, яка передбачає регулярне харчування протягом п'яти днів на тиждень і обмеження споживання калорій до 500-600 калорій протягом решти двох днів.

Вас також можуть зацікавити новини: