колаж УНІАН, фото pxhere.com, ua.depositphotos.com

Зварити ідеально яйця іноді буває складно: зазвичай більшість спроб закінчуються або недовареним білком, або перевареним жовтком. Проте за умови правильного вибору часу ви зможете отримати яйця з ніжним та насиченим смаком, пише Leravi.

Зазначається, що на текстуру варених і білка, і жовтка безпосередньо впливає час готування. Занадто коротке варіння робить білки трохи рідкими, а жовтки дуже рідкими, тоді як надмірне кип’ятіння спричиняє сухі жовтки та гумові білки. Однак, якщо ви вгадаєте з часром, ваші яйця матимуть тверді білки в поєднанні з ідеальною консистенцією жовтка.

Але краще не вгадувати, а знати точно, скільки часу їх варити. Видання пояснило, як довго треба готувати рідкі, середньо та круто зварені яйця

Відео дня

Рідкі яйця потрібно варити 4-6 хвилин. У такому разі білки повністю застигають, але залишаються ніжними, а жовток виходить рідким.

Яйця середнього ступеня варіння готуються 7-9 хвилин. Їхній жовток має кремову ніжну текстуру, але не повністю твердий.

А от, якщо ви хочете круто зварені яйця, їх потрібно кип'ятити 10-12 хвилин. Тоді жовтки стають твердими, але не крейдяними.

Також не варто варити яйця довше ніж 12 хвилин, адже тоді залізо та сірка у їхньому складі починають взаємодіють, набуваючи тьмяного зеленувато-сірого кольору - і вигляд яєць стає неапетитним.

Покрокова інструкція з приготування ідеальних варених яєць

• Вибирайте не дуже свіжі яйця - вони легше чистяться.

• Покладіть їх у каструлю та залийте холодною водою - приблизно на 2 см вище рівня яєць.

• Доведіть воду до легкого кипіння на середньому вогні.

• Одразу після закипання води починайте стежити за часом: залежно від того, які ви хочете отримати яйця варіть їх 4-6 хвилин (щоб яйця були рідкі), 7-9 хв (середньої густоти) або 10-12 (густі).

• Щойно час закінчиться, швидко перекладіть яйця у крижану воду на 5–10 хвилин. Це зупинить їх приготування та забезпечить легше очищення.

Яких помилок слід уникати при варінні яєць

• Не кладіть яйця у гарячу воду, щоб уникнути розтріскування та нерівномірного приготування.

• Не ігноруйте перекладання зварених яєць у крижану воду, інакше вони вийдуть переварені.

• Не вгадуйте часу приготування, а відмірюйте його точно, щоб отримати бажану консистенцію яєць.

Раніше УНІАН розповідав, що секрет ідеальної яєчні-бовтанки - в одному інгредієнті, який варто додати замість молока. На думку експертки Кетрін Макфілліпс, молоко "розбавляє смак яєць" і призводить до їх злипання на сковороді, тому найпростіший спосіб отримати більш кремову яєчню - просто повністю відмовитись від молока й додати натомість до яєчної суміші ложку сметани.

Вас також можуть зацікавити новини: