
Мабуть, з вами траплялося, що куплений на ринку чи в магазині кавун виявлявся несмачним. Щоб таке не повторилося, варто знати, як вибрати стиглий плід. Фермер і співвласник органічної фруктової та овочевої ферми площею 200 акрів у штаті Пенсільванія Джордж Бріттенбург розповів, що треба пам’ятати при купівлі кавуна. Про це пише Eatingwell.
Імовірно, ви чули про різні способи визначення стиглості кавуна. Це - постукування та прослуховування глухого звуку, візуальні ознаки, такі як жовті плями або "цукрові горбки" на шкірці. На жаль, більшість цих трюків не дієві, переконує Бріттенбург. За його словами, насправді не так уже й багато можна зробити для визначення стиглості кавуна після того, як він уже опинився в магазині.
"Кавуни слід збирати стиглими, щоб на ринку вони були готові до вживання. Збираючи кавуни, ми зважаємо на низку ознаки. Після того, як вони досягли необхідного розміру, першою ознакою є зморщування листя. Другою і найважливішою ознакою є те, що вусик, який росте між лозою та плодом, повністю висохне. У цей момент виробник повинен мати змогу легко зривати плід з лози – ще одна вірна ознака стиглості", - зазначив фермер.
За його словами, якщо для зривання кавуна потрібно докладати зусилля - такі плоди ще повинні продовжувати дозрівати. Четверта ознака того, що кавун готовий до збору, – це насичено жовта пляма на плоді. Бріттенбург каже, що це єдиний критерій, за яким і споживач може визначити стиглість кавуна в магазині.
Чи продовжують кавуни дозрівати після того, як їх зірвали
Якщо дині після збору врожаю продовжують дозрівати, то для зірваного кавуна цей процес припиняється, запевнив фермер. Це означає, що найнадійніший спосіб дізнатися, чи стиглий кавун, - це купити його у перевіреного постачальника.
Окрім стиглості, на смак кавуна впливає те, як він вирощений - органічними методами чи з додаванням хімічних засобів. За словами Бріттенбурга, "кавун, вирощений у здоровому органічному ґрунті з усіма необхідними поживними речовинами, матиме вищий вміст цукру, ніж кавун, підживлений хімічними добривами".
Як зберігати кавун вдома
Після того, як ви принесете кавун додому із продуктового магазину або фермерського ринку, важливо правильно його зберігати. Бріттенбург рекомендує якомога менше часу зберігати його поза холодильником. Натомість він рекомендує якомога швидше нарізати кавун, а потім сховати шматочки в герметичному контейнері в холодильник. Після цього свіжий кавун може зберігатися там близько тижня. Ви також можете заморозити кавун на термін до 8 місяців.
Раніше УНІАН розповідав, що кавун потрібно споживати для здоров'я серця. Це заслуга двох ключових сполук, що є в його складі, - лікопіну і L-цитруліну. Лікопін є потужним антиоксидантом, який надає кавуну та іншим червоним фруктам і овочам характерного кольору. Крім того, він запобігає утворенню зубного нальоту, покращує функції кровоносних судин і знижує рівень загального холестерину та холестерину ЛПНЩ.
Амінокислота L-цитрулін допомагає організму виробляти оксид азоту - сполуку, яка розслаблює кровоносні судини та покращує кровообіг, таким чином знижуючи артеріальний тиск.