Середня тривалість занурення дзьоборилих китів у дослідженні склала 59 хвилин / фото wikipedia

Судячи з найтривалішого зареєстрованого занурення, титул тварини, яка може затримувати дихання під водою найдовше, дістається дзьоборилам Кюв'є.

Під час 5-річного дослідження 23 представників цього виду вчені зафіксували, що одна особина пірнала - і, таким чином, затримала дихання - на колосальні 3 години 42 хвилини. Для порівняння, світовий рекорд людини становить 24 хвилини 37 секунд, пише IFLScience.

При цьому середня тривалість занурення дзьоборилих китів у дослідженні становила 59 хвилин. Крім того, тільки у 5 відсотків спостережуваних були занурення тривалістю понад 1 годину 17,7 хвилин. 

Відео дня

Відомо, що кашалоти проводять під водою близько півтори години, перш ніж знову спливуть, щоб подихати. Крім китоподібних, явними переможцями є морські слони, які затримують дихання під час пірнання на термін до двох годин.

Як вони можуть так довго затримувати дихання

Однією з причин того, що морські ссавці, які глибоко пірнають, можуть залишатися під водою так довго, є те, що їхні м'язи наповнені білком під назвою міоглобін, який зберігає кисень і забезпечує зручне подавання його до м'язових клітин.

У людей теж є міоглобін, але в значно менших концентраціях - у нас надто багато білків, що розташовані близько один до одного, можуть злипатися і спричиняти захворювання. То чому ж у китів, тюленів і їм подібних такої ж проблеми немає?

Згідно з дослідженням 2013 року, міоглобін дайверів ссавців ссавців заряджений позитивно.

"Подібно до однакових полюсів магніту: білки відштовхують один одного. Таким чином, ми думаємо, що тварини здатні упаковувати дуже високі концентрації цих білків у свої м'язи й уникати їхнього "прилипання" і закупорки м'язів", - сказав автор дослідження доктор Майкл Беренбринк.

Однак міоглобін може бути лише частиною історії. Дослідники також підозрюють, що дзьоборили Кюв'є, зокрема, можуть мати низьку швидкість метаболізму, а це означає, що вони не будуть так швидко витрачати кисень.

Коли їм зрештою доводиться переключитися на метаболізм без кисню - анаеробне дихання - вважається, що кити краще переносять лактат, що накопичується в м'язах.

Новини про тварин - деталі

До кінця останнього льодовикового періоду американські гепарди, величезні істоти, схожі на броненосців, і мамонти називали Північну Америку своєю домівкою. Але вчені довгий час спантеличувалися тим, чому ці тварини та інші представники мегафауни - істоти вагою понад 100 фунтів (45 кілограмів) - вимерли близько 10 000 років тому.

Згідно з дослідженням, опублікованим у журналі Science, періоди швидкого потепління, звані інтерстадіалами, і, меншою мірою, люди льодовикового періоду, які полювали на тварин, відповідальні за зникнення мегафауни континенту. Інші дослідження покладають більше провини на людей, і деякі дослідники кажуть, що винні багато факторів.

Вас також можуть зацікавити новини: