В Армянську - екологічна катастрофа / фото Крим.Реалії

За фактом забруднення атмосферного повітря в Криму та Херсонській області відкрито кримінальне провадження.

Як ідеться в повідомленні на сайті прокуратури АРК, 4 вересня органи Національної поліції внесли відомості до ЄРДР за вказаним фактом та почали розслідування кримінального провадження за ч. 1 ст. 241 Кримінального кодексу України (забруднення атмосферного повітря).

Головне управління Національної поліції в АРК та Севастополі та Головне управління Національної поліції в Херсонській області проводять першочергові слідчі дії, зокрема допити свідків, направлення запитів до компетентних органів щодо наявності на території можливих джерел забруднення, а також до медичних установ про факти скарг громадян на погіршення стану здоров’я.

Відео дня

"Кримінальне провадження на даний час розпочато однією з місцевих прокуратур Херсонської області, ми з ними контактували, вони зараз проводять слідчі дії... щоб підтвердити, що забруднення у Херсонській області, на півночі Криму - це саме забруднення з "Кримського титану", - зазначив заступник прокурора Автономної республіки Крим Ігор Поночовний, передає видання "Крим.реаліі".

Він додав, що найближчим часом кримінальне провадження буде передано в Генпрокуратуру для визначення підслідності за Нацполіцією в АРК.

Поночовний підкреслив, що прокуратура АРК буде здійснювати процесуальне керівництво.

Заступник прокурора також відповів на питання, чи проводяться якісь дії щодо закриття роботи цього підприємства.

"З огляду на, що українські контролюючі органи не мають ефективного контролю за окупованою територією Криму, вирішувати питання закриття або припинення заводу "Кримський титан" ми не можемо", - підкреслив він.

Читайте такожМінТОТ готове прийняти половину жителів Криму, яких потрібно евакуювати через екокатастрофу

Як повідомляв УНІАН, у ніч проти 24 серпня на півночі Криму стався викид отруйних хімікатів із кислотонакопичувача заводу «Кримський титан».

30 серпня кримські екологи та експерти дійшли висновку, що джерелом випаровування міг стати вміст кислотовідстійника заводу через спеку і відсутність води з Північно-Кримського каналу.

В Армянську і Яни Капу (Красноперекопську) металеві предмети покриваються іржею, з дерев опало листя, в повітрі стоїть стійкий запах кислоти, на газонах іноді лежать мертві птахи. Через забруднення повітря збільшилася кількість звернень жителів до медустанов, в аптеках утворився дефіцит сорбентів і марлевих пов'язок.

Окупанти вирішили зупинити роботу заводу, евакуювати дітей і жінок.

5 вересня речник Міноборони Олександр Мотузяник з посиланням на Головне управління розвідки заявив, що погіршення екологічної обстановки на півночі окупованого Криму відбулося в результаті потрапляння снарядів у відстійники хімічних відходів титанового і содового заводів під час військових навчань збройних сил РФ.

У Херсонській області на пунктах пропуску через адмінкордон із окупованим Кримом зафіксовано 37 випадків отруєння прикордонників через шкідливі викиди на заводі «Кримський титан».