В Чорнобилі процвітає різноманітння диких тварин / УНІАН

Слово «Чорнобиль» зазвичай асоціюється зі страшними зображеннями розвалених будівель, давно покинутих мешканцями, які тікали від ядерного зараження. Але цей регіон в Україні зовсім не пустельний. Дослідження виявили багате різноманіття тварин у зоні відчуження: від орлів до видр.

Про це пише Newsweek, нагадуючи, що в Чорнобилі у 1986 році стався вибух на атомній електростанції, який вважають найгіршою ядерною катастрофою в історії. Тоді люди покинули район площею близько 1,6 тисяч квадратних кілометрів на півночі від Києва. Але тепер вчених вражає різноманіття тварин, які населяють зону відчуження в Україні.

Читайте такожМінекології очікує від Порошенка указу про Чорнобильський біосферний заповідник до 26 квітня

Відео дня

Щоб дослідити популяцію некрофагів у зоні, вчені з Університету Джорджії прив’язали рибу до різного сміття і поламаних гілок дерев у 83 районах вздовж річки Прип’ять, а також біля зрошувальних каналів, збудованих фермерами на початку 20-го століття. Вибір місць був продиктований тим, як туші мертвої риби води річок викидають на узбережжі в природі. Приманку розміщували з інтервалом в кілометр, щоб тварини не вирішили, що їжа завжди буде з’являтися в конкретному районі. Також дослідники встановили камери, щоб задокументувати тварин, приваблених рибою.

Через тиждень 98% усіх туш зникли. Знімки зафіксували 10 видів ссавців і 5 видів птахів, які спокусилися на приманку. Серед них були миші, малі ласки, американські норки, євразійські видри, лісові куниці, єнотовидні собаки, лисиці, вовки, євразійські сойки, сороки, ворони, сірі сови і орлани-білохвости. Загалом експерименти показали, що хижаки, тобто тварини, чия дієта на 30-70% складається з м’яса, найчастіше приходили по рибу.

Команда вчених також порівняла тварин біля Прип’яті і біля каналів, а також підрахувала, скільки їх було і як швидко вони приходили по їжу. Це привело дослідників до висновку, що зона відчуження насправді «підтримує дуже різноманітну і ефективну спільноту хребетних некрофагів». Хто що їсть залежить від місцевості. Приміром, некрофаги частіше шукають поживу біля річок, тому що там легше знайти рибу. Вчені пояснили, що їхні висновки важливі, тому що некрофаги сильно впливають на більш широкий харчовий ланцюг, сполучаючи різні екосистеми. В 2015 році екологи вперше виявили, що тварини, такі як сірі вовки, населяють радіоактивну зону відчуження.

Читайте такожNewsweek: Собаки з Чорнобиля переїжджають жити в США

«Ми бачили докази різноманіття дикої природи у зоні відчуження під час наших попередніх досліджень. Але зараз нам вперше вдалося зняти орлана-білохвоста, американську норку і видру». – сказав співавтор американського дослідження Джеймс Біслі.

«Прийнято вважати, що риба й інші водяні істоти лишаються у водній екосистемі. Але це дослідження показало нам, що якщо певна кількість мертвої риби потрапляє на берег, існує ціла група наземних і напівводяних видів, які переносять цю водяну поживу на суходіл», - додав він.

Некрофаги, досліджені американськими вченими, - не єдині жителі Чорнобиля. В 2018 році The Guardian зафіксувало близько 300 бродячих собак у зоні відчуження. Під час евакуації після аварії на Чорнобильській АЕС місцевим мешканцям забороняли брати з собою домашніх тварин. Більшість з них були відстріляні. А ті, хто вижив, залишилися в зоні і дали потомство. Що стосується людей, ти лишається нез’ясованим, чи вони зможуть хоч колись безпечно повернутися в Чорнобиль.