фото flickr.com/mtrienke

Вчені були «здивовані», коли виявили, що дощі в Гренландії йдуть навіть під час тривалої Арктичної зими.

Як пише BBC, за масивним покривом криги найбільшого острова світу пильно спостерігають, тому що він містить дуже великі запаси замороженої води. І якщо він весь розтане, світовий рівень моря підніметься на цілих 7 метрів, що ставить під загрозу населення прибережних міст по всьому світу.

Читайте такожСвітовий океан нагрівається на 40% швидше, ніж вважалося

Відео дня

Зазвичай зимові опади мають форму снігу, тим самим збалансовуючи танення арктичної криги в літній період. Вивчивши супутникові знімки крижаного щита Гренландії, вчені виявили, в яких місцях відбувається танення. Ці фото вони зіставили з даними про дощі, зібраними 20 автоматизованими погодними станціями.

Висновки вчених демонструють, що в попередні періоди спостережень кожної зими було не більше двох випадків дощів. А з 2012 року їхня кількість зросла до 12. У більш ніж 300 випадках рідких опадів між 1979 і 2012 роками аналітики виявили, що вони спричиняють танення криги. Зазвичай подібне відбувається влітку, коли температура повітря піднімається вище нуля за Цельсієм. Але дедалі частіше навіть під час темної Арктичної зими в Гренландії йде дощ.