Фото прес-служби ТОДА

На території Тернопільщини площу національного природного парку «Дністровський каньйон» збільшено на 901 га.

Як повідомив сьогодні під час брифінгу голова облдержадміністрації Степан Барна, відповідний указ Президент України Петро Порошенко підписав 17 квітня.

Читайте такожНа Львівщині з'явиться новий національний природний парк

«Це дасть можливість вирішити цілу низку проблем, в тому числі екологічного характеру. Наша стратегія – зберегти ці ландшафти з унікальними червонокнижними видами фауни і флори для майбутніх поколінь. Межі заповідника збільшилися до майже 13 тис. га. Це – рекорд», – зауважив Барна.

Він додав, що робота із збільшенням площ заповідних зон велася систематично.

«Починаючи з 2015 років було видано кілька указів президента про збільшення площ заповідників на території Тернопільщини. Зокрема, 17 серпня 2015 року було збільшено площу об’єкту природно-охоронного фонду «Печера Опільска»  в Бережанському районі на 20 га. Згодом ботанічні заказники загальнодержавного значення «Волощина» (Бережанський район) розширили на 42 га, а «Під конем» (Підгаєцький район) – на 13 га», – повідомив керівник області.

Окрім цього, за його даними, площу ландшафтного заказника загальнодержавного значення «Тофтровий степ» було збільшено на 123 га, ботанічного заказника «Жолоби» загальнодержавного значення (Бережанський район) – на  60 га.

«Багато говорили, що ми щось забудуємо, щось знищимо. Натомість ми збільшуємо площі заповідників і створюємо умови для збереження природи. Принагідно хочу закликати жителів Монастириського, Заліщицького, Бучацького та Борщівського районів, які живуть біля Дністра,  долучитися до акції «За чистий Дністер» і впорядкувати береги річки, позбирати сміття, зокрема і після діяльності туроператорів, які заробляють гроші на туристах, однак рідко прибирають за собою», – сказав Барна.

Начальник управління екології ТОДА Орест Сінгалевич зауважив, щ національні парки «Дністровський каньйон» та «Кременецькі гори» зорієнтовані не лише на консервацію та збереження природних комплексів із червоновидими видами флори і фауни, а також на забезпеченні рекреаційних потреб населення.

«Передбачено, що із 900 га, на які розшили межі парку «Дністровський каньйон», 700 га буде під охороною, а на ще 200 га бажаючі зможуть розвивати рекреаційну інфраструктуру. Це стимулюватиме розвиток і прилеглих до заповідника територій. У тому ж Заліщицькому районі вже проектують і зводять спортивний комплекс, також ведеться мова про спорудження розважально-готельних комплексів», – розповів Сінгалевич.

Голова ТОДА очікує пожвавлення у розвитку туристичної інфраструктури на території області.

«Минулого року ми почали створювати стоянки для людей, які сплавляються. Там встановлені вбиральні, альтанки, облаштовані місця для вогнища.  Водночас ми чекаємо ініціатив від підприємців, щоб вони сказали, де вони готові зробити такі стоянки за власний рахунок. Зрозуміло, без капітальних споруд, але щоб вони могли обслуговувати ці об’єкти. Наразі я не задоволений розвитком інфраструктури на березі Дністра з боку нашої області, бо я бачу, якими темпами розвивається інфраструктура з сторони Чернівецької області. На скільки в них більше баз, санаторіїв, готельно-відпочинкових комплексів. Нам теж слід рухатися в цьому напрямку. Тим більше, що ми покращили стан доріг до місць початку сплавів на Дністрі. Ми закликаємо цивілізований бізнес напрацьовувати проекти, спрямовані на розвиток туризму на даній території», – сказав Барна.