Екологи передали міністру європейські приклади впровадження екологічного податку - ЗМІ / vobu.ua

Екологічний податок в Україні працює неефективно, тільки в минулому році підприємства країни заплатили понад чотири мільярди гривень цього податку. Однак, більше половини з них осіла в держбюджеті, хоча повинна піти на екологічні програми в регіонах.

Екологи впевнені, що це недбале використання коштів, які не поліпшують стан екології необхідно припинити. Для цього потрібно звертатися до європейського досвіду. Про це повідомили учасники екологічного форуму в Дніпрі, повідомляє "5 канал".

Так, за словами промислового еколога, Владислава Варнавського, кошти повинні йти безпосередньо на реалізацію екологічних модернізацій підприємств, минаючи фонди.

Відео дня

"Я вважаю, що не потрібно ніяких окремих фондів, якими керуватимуть якісь люди або якісь союзи. Найкраще це працює автоматично, як, наприклад, повернення ПДВ, коли підприємство саме на себе бере відповідальність. Ми прагнемо використовувати ці гроші на поліпшення ситуації в місці виникнення проблеми, а не в припиненні наслідків, до яких привела ця проблема", – заявив Варнавский.

Подібна практика впроваджена в країнах ЄС, зокрема, в Чехії. Документи з європейськими прикладами розв'язання проблеми екологічного податку, в ході форуму передали присутньому на заході міністру екології.

За словами Варнавського, європейський досвід може бути вкрай корисним для України.

"Ми передаємо досвід європейський, який дуже великий. Він відрізняється від країни до країни. І треба знаходити саме ті інструменти, які можуть бути корисними для України", – заявив Варнавский.

Екологи також відзначають, що кошти екоподатку повинні спрямовуватися не на подолання наслідків забруднення, а на мінімізацію шкідливих викидів, за допомогою модернізації підприємств.