Окупанти хочуть прирівняти військову службу в Криму до служби за полярним колом / Ілюстрація REUTERS

Міністерство оборони РФ пропонує прирівняти умови служби в окупованому Криму до служби в районах Крайньої Півночі через «погіршення кліматичних умов», що виникли «у зв'язку з перекриттям Північно-Кримського каналу».

Читайте такожПутін закликав росіян не зациклюватися на українцях

Про це йдеться в підготовленому російським військовим відомством проекті змін до постанови уряду РФ від 30 грудня 2011 року № 1237, текст якого має у своєму розпорядженні УНІАН.

Відео дня

У пояснювальній записці зазначено, що документ підготовлено «у зв'язку з погіршенням кліматичних умов і загостренням екологічної обстановки в місцях дислокації військових частин на території «Республіки Крим».

Уточнюється, що до 2014 року Північно-Кримський канал забезпечував територію Криму на 80-87% обсягу забору води, однак, попри це, проблема нестачі прісної води зберігалася. У квітні 2014 року подання води з Дніпра до Криму було повністю припинено.

«Через невелику кількість опадів і бідну річкову мережу на території Криму почала спостерігатися нестача прісної води, а площі зрошуваних земель зменшилися з 400 тис. га до 13,4 тис. га», - йдеться в документі.

Крім того, вказується, що у 2018 році через критичну нестачу води в технологічному процесі виробництва діоксиду титану на заводі «Кримський Титан» (підживлення кислотних накопичувачів водою проводилося з ПКК) сталася аварія з викидом в повітря сірчистого ангідриду (викликає подразнення шкіри, слизових оболонок носу і очей, а в гіршому випадку - набряк легенів).

У зв'язку з цим Міноборони пропонує внести зміни до постанови уряду РФ, що регламентує розмір надбавок до грошового забезпечення при проходженні служби «в районах Крайньої Півночі і прирівняних до них місцевостях, а також в інших місцевостях з несприятливими кліматичними або екологічними умовами, зокрема віддалених місцевостях, високогірних районах, пустельних і безводних місцевостях», в частині віднесення території Криму «до пустельних і безводних місцевостей і встановлення військовослужбовцям, які проходять військову службу за контрактом і співробітникам деяких федеральних органів виконавчої влади, які проходять військову службу (службу) на території Республіки Крим, коефіцієнта в розмірі 1,1 до грошового забезпечення».