Київ перебуває на межі техногенної катастрофи, адже головний столичний колектор вже понад 10 років тріщить по швах, а мешканцям міста доводиться дихати смердючим повітрям й отруйними газами, йдеться у сюжеті "Сніданок з 1+1".

Особливо гостро відчувається ця проблема влітку, коли сильна спека. Запах настільки жахливий, що людям, які живуть поруч, доводиться тікати з власних осель й перечікувати сморід у родичів та друзів.

Колектор розташований в історичному центрі Києва – на Подолі, біля його зруйнованої частини, з якої й поширюється сморід, стоїть житловий будинок, мешканці якого вже втомилися оббивати пороги районної адміністрації. Проте від чиновників нуль реакції і головне – дій.

Відео дня

"Вікна відкрити неможливо. У нас тільки початок літа, як буде наступного місяця, коли буде +35 на вулиці - це буде просто нестерпно. Тим більше у нас не у всіх є кондиціонери, щоб хоч якось можна було сховатися від цього смороду", - розповідає киянка Юлія.

Журналістам вдалося знайти відповідальних за стан колектору - це виявився "Київводоканал", де пояснили, що колектор смердить, бо він вже понад десять років перебуває в аварійному стані і його ресурс давно вичерпаний.

Читайте такожУ центрі Києва загорівся підземний електроколектор, цілу вулицю планується відключити від світла

"Колектор заповнений на третину максимум. Все решта – це отруйні гази, які роз'їдають бетон, з якого побудований колектор й відповідно стаються провали, колектор просто схлопується всередину", - пояснила керівник прес-служби "Київводоканалу" Анна Слободянюк.

Як з'ясувалося, ще 15 років тому на заміну старому почали прокладати колектор-дублер, але роботи постійно припиняли через нестачу коштів, і будівництво затяглося на роки. Нині ж у "Київводоканалі" запевнили, що невдовзі новий колектор введуть в експлуатацію.

"Є чіткий графік, він виконується, всі роботи дотримуються, працює підрядник "Київметробуд". І вже у вересні дублювальна нитка цього колектору буде готова, щоб приймати стоки. Тобто восени відключать цей аварійний колектор і стоки будуть йти по новому", - заявила представник "Київводоканалу".

Водночас юристи порадили не терпіти сморід, а звертатися до інстанцій, які контролюють такі ситуації.

"Незалежно від того, чи це є державна установа, чи державний колектор, чи місцевій раді він належить, людина все одно не змушена згідно із законами терпіти це і дихати таким повітрям, нюхати це забруднене повітря. Потрібно звертатись до екологічної інспекції та санепідемслужби. Саме ці органи, незалежно від підпорядкування джерела запаху, притягнуть до відповідальності", - наголосив Лаврентій Царук і зазначив, що швидше розглядають колективні скарги.