Екологічна ситуація на Донбасі залишається вкрай напруженою / Міністерство оборони України

Російська сторона СЦКК і бойовики не надають гарантій безпеки для проведення робіт на фенольному заводі біля селища Новгородське, де накопичено 33 тис. тонн хімічних відходів, що може призвести до екологічної катастрофи на Донбасі.

Про це йдеться у повідомленні Української сторони Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК), оприлюдненому на сторінці прес-центру штабу АТО у Facebook.

«Українська сторона СЦКК наголошує, що російська сторона СЦКК відсторонилася від взятих на себе зобов’язань Меморандуму і Протоколу Тристоронньої контактної групи та навмисно спрямовує українську сторону СЦКК щодо вирішення питань щодо сприяння у наданні гарантій безпеки для планування та виконання ремонтно-відновлювальних робіт на критичних об’єктах цивільної інфраструктури Донбасу на прямі домовленості з невизнаним Україною та світовою спільнотою з так званим керівництвом на окремій території Донецької області (ОРДО), а також їх представників в СЦКК, що є нелегітимними та неконструктивними», - йдеться у повідомленні.

Відео дня

Читайте такожЕкологічна ситуація на Донбасі залишається проблемною - Мінрегіон

Українська сторона СЦКК наголошує на необхідності проведення невідкладних ремонтно-відновлювальних робіт з ліквідації загрози техногенної катастрофи поблизу селища Новгородське Донецької області, де на місцевому фенольному заводі вже тривалий час необхідно провести роботи з укріплення протиаварійного захисту дамби шламонакопичувача 3-ї черги, що знаходиться поблизу лінії розмежування. На сьогодні в цьому штучному резервуарі накопичено майже 33 тис. тонн рідких відходів, що містять фенол, нафталін, формальдегіди, сірчану кислоту, нафтопродукти та інші небезпечні хімічні сполуки, що утворилися в процесі роботи підприємства.

«Внаслідок обстрілів з боку НЗФ ОРДО на цьому об’єкті підвищеної небезпеки виведено з ладу трубопровід, через який здійснювалось відкачування води. Тим часом рівень загрозливої рідини в шламонакопичувачі вже досяг критичної позначки.

Переповнення шламонакопичувача може призвести до руйнування дамби, і тоді отруйний потік хлине на найближче селище Новгородське, потім потрапить до річки Кривий Торець, а далі - у Сіверський Донець, який є одним з небагатьох джерел питної води для всієї Луганської та частини Донецької області», - йдеться у повідомленні.

Українська сторона СЦКК в найкоротші строки забезпечила отримання гарантій безпеки з боку штабу АТО за заявками на проведення ремонтно-відновлювальних робіт, в той час як з боку російської сторони СЦКК таких гарантій немає.

Українська сторона СЦКК вкотре закликає російську сторону Спільного центру вжити всіх можливих заходів впливу для отримання від керівництва ОРДО відповідних письмових гарантій безпеки.