Ілюстрація / REUTERS

Чорнобильський радіаційного-біосферний заповідник на території зони відчуження має стати центром міжнародних наукових досліджень, повідомив міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак, слова якого цитує прес-служба відомства.

«На сьогодні у нас є відчутний інтерес наших партнерів, оскільки зона відчуження є унікальним полігоном не тільки для радиоекологів, але і для спостереження за розвитком флори і фауни на занедбаних територіях. Тому заповідник, крім головної бар'єрної функції захисту щодо недопущення поширення радіоактивного забруднення, повинен також стати центром для проведення наукових досліджень», - цитує Семерака прес-служба.

Читайте такожМінекології отримало 39 заявок на розміщення сонячних електростанцій у Чорнобильській зоні

Відео дня

Міністр повідомив, що в минулому році українське законодавство змінилося і тепер дозволяє залучати до цих досліджень міжнародні наукові організації та фонди.

При цьому він зазначив, що оскільки заповідник розташований в зоні відчуження, яка є режимною територією, спеціальні умови пропуску відвідувачів на територію заповідника поки не зміняться.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці квітня 2016 року президент України Петро Порошенко своїм указом створив Чорнобильський радіаційно-біосферний заповідник на території зони відчуження. Багато громадських екологічних організацій відзначають зростання біорізноманіття флори і фауни на цій території за роки відсутності там господарської діяльності людини.