Частота екстремальних штормів може збільшиться на цілих 60 відсотків / фото flickr.com/photos/mrpbps

Нове дослідження вчених із NASA показало, що потепління Світового океану, особливо його тропічної частини, через зміни клімату може призвести до значного збільшення кількості екстремальних дощових ураганів і штормів наприкінці століття.

Результати роботи опубліковані в журналі Geophysical Research Letters, передає Naked Science.

Дослідницька група на чолі з Хартмутом Ауманном з Лабораторії реактивного руху (NASA Jet Propulsion Laboratory) в Пасадені, штат Каліфорнія, провела 15-річний аналіз даних, отриманих за допомогою інструменту атмосферного інфрачервоного ехолота (Atmospheric Infrared Sounder, AIRS), з тропічних океанів, щоб визначити взаємозв'язок між середньою температурою поверхні моря та настанням сильних штормів.

Відео дня

В ході роботи вчені виявили, що екстремальні шторми - ті, які виробляють щонайменше три міліметри опадів в годину на 25-кілометровій області - утворилися тоді, коли температура поверхні моря перевищувала 28 градусів за Цельсієм. Крім цього, дослідники дійшли висновку, що з кожним підвищенням температури поверхні океану на один градус за Цельсієм утворюється на 21 відсоток більше штормів.

Читайте такожТання льодів оголило поля Арктики, що ховалися під ним 40 тисяч років

"У якомусь сенсі це цілком зрозуміло, що екстремальні погодні умови виникають і посилюються в більш теплому середовищі - в кінці кінців, і грози зазвичай трапляються в самий теплий час року. Однак наші дані дають першу кількісну оцінку того, наскільки вони можуть збільшитися принаймні, для тропічної частини Світового океану. Результати нашого дослідження дозволяють більш наочно уявити наслідки прогнозованого потепління океанів: більше штормів означає більше повеней, більше структурних пошкоджень", - сказав Ауманн.

У відповідності з прийнятими на сьогодні кліматичними моделями прогнозується, що при неухильному збільшення вмісту вуглекислого газу в атмосфері на один відсоток на рік температура поверхні тропічного океану може підвищитися на цілих 2,7 градуса за Цельсієм до кінця цього століття. Дослідницька група прийшла до висновку, що, якщо це відбудеться, частота екстремальних штормів збільшиться на цілих 60 відсотків. Навіть якщо допустити, що наявні кліматичні моделі далекі від ідеальних, подібні новини можуть служити орієнтиром для бажаючих підготуватися до можливих кліматичних умов, які можуть статися під впливом зміни клімату.