Вячеслав Козлов / ecosakh.ru

За попередніми оцінками, нафтопродуктами з судна забруднено близько 11 км узбережжя, повідомляє ТАСС з посиланням на прес-службу інституту.

Рятувальники планують у понеділок відновити відкачування палива з танкера "Надежда".

Читайте такожЕкологи б'ють на сполох: в районі розливу мазуту з російського танкера на Сахаліні гинуть птахи (фоторепортаж)

Відео дня

"Дослідження з оцінки впливу розливу нафтовуглеводородів на водні біологічні ресурси та середовище їх перебування проводилися на початку грудня. За попередніми візуальними оцінками, забрудненню піддалося узбережжя довжиною близько 11 км - від безпосередньо точки розливу на південь до річки Лопатинка. Загиблих гідробіонтів (морські організми) не виявлено", - повідомляють вчені.

За даними лабораторних досліджень, вміст нафтопродуктів у пробах морської води свідчить про значне нафтове забруднення.

Найближчим часом на судні "Професор Пробатов" планується виконати другу програму досліджень, спрямовану на обстеження прибережної зони і зони до 12 миль для можливого виявлення впливу розливу нафтовуглеводородів на водні біоресурси та середовище їх проживання. Планується відбір проб води і донних відкладень, вивчення океанологічних характеристик, а також відбір проб фіто - і зоопланктону та бентосу.

28 листопада в акваторії морського порту Невельськ в умовах штормової погоди викинуло на кам'янисту мілину морське нефтеналивное судно "Надія", що стояв на рейді. На борту танкера перебувало понад 780 тонн нафтопродуктів. Поки немає точних даних про те, скільки витекло в море. Для того, щоб повністю ліквідувати наслідки аварії танкера, знадобиться не менше двох тижнів.