galleryua.com

Про це в інтерв’ю Тиждень.uа розповів міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак, передає прес-служба відомства.

Читайте такожУкраїна та Ізраїль домовилися поглибити співпрацю у сфері відновлювальної енергетики та очищення річок

За словами міністра, така ситуація склалася через серйозні зміни в кліматі і вплив антропогенних факторів.

Відео дня

"Звичайно, річка має здатність самоочищатися. Але стандарти самоочищення прораховувалися від рівня води 100%. Коли ж він впав до 20%, а промисловість скидає те, що розраховане на 100%, то концентрація викидів в п'ять разів перевищена і це негативно впливає на навколишнє середовище", - розповів Семерак.

За його словами, сьогодні можна боротися лише з наслідками, а не з причинами ситуації, що склалася. 

"Зовсім немає коштів на роботи, пов'язані з очищенням річок від замулення, на будівництво нових і реконструкцію діючих очисних споруд. І причин тут багато. З одного боку, відбулася децентралізація, зокрема бюджетна, і 80% коштів, які раніше були в розпорядженні міністерства на здійснення цих робіт, перейшли в органи самоврядування, а 20% залишилося у нас. Їхню левову частку ми як раз направили на очищення, будівництво і реконструкцію очисних і каналізаційних споруд", - сказав Семерак.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада України в першому читанні підтримала законопроект, який дасть змогу впровадити систему інтегрованого управління водними ресурсами за басейновим принципом.