REUTERS

Робота лауреата Нобелівської премії Жерара Муру може потенційно вирішити головну проблему в енергетичній галузі: ядерні відходи.

Читайте такожУ Мінську у дворі однієї з багатоповерхівок знайшли відро з ураном (відео)

Мура і його колега, професор Тосікі Тадзіма, досліджують концепт використання лазерів високої інтенсивності для утилізації ядерних відходів, пише The Next Web.

Відео дня

Нобелівська премія Муру, яку він поділяє з професором Доної Стрікленд з Університету Ватерлоу, була вручена в 2018 році за роботу, яка, згідно нобелівському прес-релізу, "проклала шлях до найкоротших і інтенсивних лазерних імпульсів, коли-небудь створених людством", передає НВ.

Ці імпульси можуть потенційно використовуватися для утилізації радіоактивних ядерних відходів на атомному рівні завдяки процесу, який називається трансмутацією.

Мура стверджує, що ідея все ще перебуває на дуже ранніх стадіях, і можуть пройти десятиліття, перш ніж ми зможемо побачити початок створення прототипу, який буде працювати, але навіть ідея цього захоплююча.

Проблема ядерних відходів починає накопичуватися швидше, ніж деякі країни можуть її вирішити. У цьому випадку пропоноване лазерне рішення може бути дуже корисним для такої країни, як Франція, яка наразі намагається побудувати підземний бункер для зберігання ядерних відходів.

На думку екологічних організацій, таких як "Грінпіс", це може означати, що ядерні відходи потраплять у грунтові води, або щось подібне. Так що ідея Муру і Тадзіми важлива, навіть якщо ми не побачимо її наслідків протягом багатьох років.