В Одесі зафіксували пилову бурю / фото suspilne.media

Всю Україну покрила хмара пилу, зокрема, пилова буря була зафіксована в Одесі - у місті підвищений рівень концентрації пилу в повітрі.

Для літа пилова буря є звичайним метеорологічним явищем, але висока концентрація пилу у повітрі може негативно вплинути на здоров'я, розповів ректор Одеського державного екологічного університету Сергій Степаненко "Суспільному".

"У нас зараз є північний повітряний потік, який несе повітря разом з піском з пустелі Середньої Азії. Вся Україна зараз покрита цією хмарою пилу. У нас буває винос цього пилу або з африканських пустель, з Сахари або, як у цьому випадку, з азійських", - зазначив експерт.

Відео дня

За його словами, у літній сезон таке трапляється досить часто. Степаненко додав, що за останні кілька років пам'ятає мінімум три-чотири таких випадки.

Ректор попередив, що пил є алергеном, який у багатьох людей здатен спровокувати алергічні реакції.

"По-перше, пил - це алерген… І по-друге, що є більш важливим, що їдкі частки пилу є канцерогенними речовинами й це може стати спусковим гачком для багатьох людей щодо канцерогенних (ракових - Ред.) захворювань", - підкреслив він.

Степаненко порадив користуватися масками, щоб в дихальні шляхи не потрапив пил.

Нагадаємо, 22 серпня стало відомо, що у Києві в повітрі зафіксовували дуже багато часток пилу - їхня кількість наближалася до гранично допустимої концентрації. Столична влада зазначала, що джерело утворення пилу знаходиться за межами міста.

Вас також можуть зацікавити новини: