Бутылки из агар-агара / icelanddesign.is

Пластикові пляшки для води проведуть не менш 1000 років на звалищах. Той факт, що принаймні половина всіх пластикових пляшок використовуються тільки один раз, засмічуючи навколишнє середовище відходами, вже говорить про серйозну проблему для планети.

Ісландський дизайнер Арі Йонссон (Ari Jónsson) вирішив запропонувати своє рішення, створивши біорозкладана пляшку для води з водоростей, пише Facepla.net з посиланням на Icelanddesign.

Читайте такожЯпонські фахівці виявили бактерію, яка може поїдати пластик - ЗМІ

Відео дня

«Я відчуваю, що є гостра необхідність знайти способи заміни деякої частини з цього нереального кількості пластику, який ми виробляємо, використовуємо і викидаємо кожен день. Чому ми використовуємо такі матеріали, на розкладання яких йде сотні років, щоб випити воду тільки один раз і просто викинути?».

Його інноваційним рішенням проблеми пластикового забруднення є агар – речовина з водоростей. Згадки про нього йдуть з 1650-х років, коли японський власник готелю викинув залишки супу і побачив, що за ніч він перетворився в гель. У мікробіологічну лабораторію матеріал потрапив в кінці 1800-х років і до цих пір використовується для розділення молекул.

Щоб створити пляшку з водоростей, Йонссон змішав порошкоподібний агар з водою. Отримана суміш має хитку, желеподібну консистенцію, яку він нагрівав перед заливанням її в холодну форму. Прес-форма оберталася всередині контейнера з крижаною водою до тих пір, поки суміш агару утворила форму пляшки. Ще кілька хвилин для охолодження, і пляшка була готова до використання.

Читайте такожВчені створили особливий вид пластику, який можна повністю переробити

Пляшка з водоростей зберігає свою унікальну форму, поки вона не порожня, а потім вона починає просто розвалюватися. Це все - природна альтернатива пластику, і Йонссон каже, що пляшку можна навіть потім з'їсти, якщо вам подобається цей смак. Агар часто використовується в якості вегетаріанського або веганского замінника желатину для десертів, і є безпечним матеріалом для навколишнього середовища і людини.