Під час зимового обліку птахів зони відчуження науковці Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника спільно з представниками Українського центру дослідження хижих птахів окреслили рівень динаміки популяцій.

Відео дня

Про це повідомляє прес-служба ДАЗВ. Також, фахівці зазначили, що у ході експедиції їм вдалось зустріти деякі види диких тварин, які не виявляли страху перед своїми «гостями».

Основну увагу було приділено червонокнижному орлану-білохвосту - одному з найбільших представників хижих птахів Євразії, розмах крил якого сягає 2,5 метрів.

Читайте такожКанадське містечко переживає нашестя тюленів (відео)

Зі слів провідного фахівця інформаційно-просвітницького відділу Заповідника Станіслава Гуменюка,  під час цієї експедиції було зафіксовано  16 орланів-білохвостів. Для порівняння, у 2008 році вдалося зафіксувати лише 11 особин, а у 2017 році – 20. Така динаміка свідчить про те, що популяція птахів у зоні відчуження залишається стабільною. Цікаво, що найбільшу кількість орланів вчені зустрічали навколо місць полювання вовків.

"Дослідники також зафіксували яструба-перепелятника, яструба-тетерев’ятника та птахів, які занесені у Червону книгу: рябчика, тетерева та сірого сорокопуда. Окрім птахів, під час експедиції науковцям вдалось зустріти коней Пржевальського, які паслися на зимовому узліссі, оленів та лосів, які пильно придивлялась до непрошених гостей, а також рись, яка навіть «помахала» лапкою дослідникам", - йдеться у повідомленні.

Наприкінці січня дослідження будуть продовжені.