Рифовий мозаїчнохвостий щур / фото Ian Bell, EHP, State of Queensland/wikipedia.org

Австралійське міністерство навколишнього середовища та енергетики офіційно перевело в категорію вимерлих тварин рифового мозаїчнохвостого щура (Melomys rubicola).

Повідомлення про це опубліковано на сайті міністерства, передає N+1.

Melomys rubicola, про зникнення якого через зміни клімату вчені повідомили ще в 2016 році, водилися тільки на невеликому (близько чотирьох гектарів) острові Брембл-Кей на північному сході Торресової протоки в північній частині Великого Бар'єрного рифу.

Відео дня

Читайте такожПомер останній у своєму виді гавайський тропічний равлик по кличці Джордж

Востаннє представника виду бачили рибалки в 2009 році, у 2014 році співробітники Квінслендського університету і Департаменту охорони навколишнього середовища та спадщини штату Квінсленд встановлювали на острові пастки й камери, а також протягом двох годин прочісували острів у денний час. Жодної тварини побачити не вдалося, в силу чого вони зробили висновок про вимирання виду.

Причиною вимирання, на думку вчених, стало різке 97-відсоткове скорочення площі острова, придатного для проживання щурів, і дефіцит харчових ресурсів, викликаний регулярним затопленням острова через зростання рівня Світового океану.

Міністерство ніяк не прокоментувало офіційне оголошення рифового мозаїчнохвостого щура вимерлим видом. Крім нього, у документі згадуються, наприклад, мангрове дерево Bruguiera hainesii, що перебуває під загрозою повного зникнення, і очкова летюча лисиця Pteropus conspicillatus, статус якої був оновлений з уразливого до такого, що перебуває під загрозою.